Caută
Close this search box.

O italiancă s-a mutat în România. „Corupţia de aici e o virgulă faţă de cea din Italia!”

daria barcheri

Daria Barcheri e italiancă, dar a urmat exact opusul drumului făcut de cei peste un milion de români din patria Renașterii. De şase ani trăiește în România și spune că nu regretă sub nici o formă alegerea făcută, iar în curând își va lua și cetățenia.

Daria a studiat limba română la Universitatea din Padova, dar nici măcar ea nu-și imagina că într-o zi se va muta în România. A ales să învețe limba română, deși inițial studiase limbile engleză și franceză.

Faptul că a cunoscut în Italia câțiva români cu care s-a înțeles foarte bine i-a stimulat curiozitatea. Așa a ajuns să facă în cele din urmă chiar și un masterat în limba română.

„Un rol important l-a avut domnul profesor Dan Octavian Cepraga, care a predat în așa fel limba română, încât m-a făcut să o îndrăgesc. Și am descoperit o limbă frumoasă, latină, care aduce cu italiana, dar și o cultură extraordinară.

E drept, gramatică e foarte, foarte grea, dar asta e specific limbilor latine. În ce privește literatura, Miorița e genială. Îmi plac extraordinar de mult Mircea Eliade, Norman Manea sau Mariana Marin, ale cărei poezii le-am și tradus în limba italiană, Lucian Blaga și Neagu Djuvara”, mărturisește italianca.

După absolvirea facultății și după terminarea masteratului, a decis, în urmă cu aproape şapte ani, să se mute în România. Pentru că era totuși vorba de o țară străînă, despre care citise și aflase multe, însă nu o cunoscuse direct, și-a propus pentru început o perioada de test de trei luni, pentru că apoi să decidă dacă se va stabili aici sau nu, istoriseşte Ziare.com.

„Am mers prima dată la Constanța, în timpul verii. Eu studiasem limba română la Universitatea din Padova, dar încă nu o vorbeam atât de bine. Am stat timp de trei luni la Constanța și pot spune că mi-a plăcut mult.

Eu sunt originară dintr-o mică localitate de lângă Veneția, așa că marea îmi place foarte mult. Iar Constanța, cu Piața Ovidiu și vechiul ei port, mi-a lăsat o impresie excelență. Plus că, din punctul meu de vedere, Marea Neagră seamănă cu Adriatica. Aceleași plaje mari, cu nisip, întinse și mângâiate de soare”, rememorează Daria.

La finele „perioadei de proba” italianca a decis să facă și următorul pas. S-a mutat defintiv în România, dar nu la Constanța, ci la București. Asta pentru că, spune ea, știa că Bucureștiul este o metropolă unde își putea găși mai ușor un loc de muncă.

Aici și-a echivalat mai întâi studiile urmate în Italia, cei trei ani de facultate și masteratul în limba română, după care a urmat un curs de ghid turistic.

Dar nu s-a oprit la asta. În paralel și-a deschis o firmă și a început să lucreze și cu Institutul Italian de Cultură din București. S-a acomodat foarte repede, iar în scurt timp a început să țînă cursuri de limba italiană pentru români și de română pentru italieni.

Și-a cumpărat și un apartament în București, așa că acum „acasă” înseamnă pentru ea România. Și, pentru că a descoperit o țară și o cultură nouă, care o fascina, a decis să se implice și mai mult. Așa a ajuns să fie ghid turistic pentru italienii care vin în România.

„Îi ghidez pe litoralul românesc, dar și prin Maramureș, Deltă sau la mănăstirile din Moldova, locuri extraordinar de frumoase și încărcate de istorie. Și italienii care vin aici descoperă farmecul zonei, dar și faptul că se aseamănă mai mult decât ar fi crezut cu românii”, mai spune ea.

Dacă Italia este una dintre principalele destinații pentru românii plecați în Occident, în căutarea unei vieți mai bune, Daria e de părere că viața în România este mai bună decât cea din țara natală. Și are și argumentele ei:

„Eu nu sunt singurul italian care a ales să-și părăsească țara. Am prietene bune în Londra și Bratislava, nici ele nu se mai întorc în Italia. Asta și pentru că Italia traversează o perioada economică dificilă, sunt mulți șomeri, iar joburile puține și proaste.

Văd că mulți români merg în continuare în Italia. Nu-mi permit să le dau sfaturi, dar eu una nu m-aș duce acolo. În România găsești mai ușor un loc de muncă și, chiar dacă nu te îmbogățești, stai acasă. Și se zice că România e coruptă, dar corupția de aici e doar o virgulă pe lângă cea din Italia. Nu degeaba Italia e țara Mafiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri