Caută
Close this search box.

Ponta a refuzat să poarte mască în timpul discuțiilor cu jurnaliștii. Cum a explicat gestul

Victor Ponta, liderul partidului Pro România, a refuzat să poarte mască în timpul discuțiilor cu jurnaliștii prezenți în apropierea liceului Jean Monnet din Capitală, unde fostul premier a votat.

„Voi aveți mască. Nu pot să vorbesc cu mască, sincer. Păi dacă aveți voi toți mască e ok”, a spus Victor Ponta.

„Azi de dimineață mi-am primit rezultatul de la testul PCR. Îl pun, îl afișez”, a adăugat liderul Pro România.

Jurnaliștii prezenți nu au fost de acord cu gestul liderului Pro România, iar unul dintre aceștia i-a spus că legile în vigoare prevăd obligativitatea purtării măștii în spații deschise.

„Vreau ca în 2021 să ieşim din criză. De asta am votat şi pentru oameni care ştiu să facă lucrul ăsta”, a spus liderul Pro România, întrebat pentru ce a votat duminică.

Conform Hotătârii nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a CNSU, este obligatorie purtarea măștii „astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.”

Într-un ordin mai vechi, din 20 mai, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.

Excepție de la această regulă puteau face „vorbitorii în public, cu condiția respectării distanței de 3 metri”.

Distanța dintre Victor Ponta și jurnaliști nu era mai mare de trei metri.

De asemenea, Victor Ponta a sugerat la ieșirea de la urne numele partidului cu care a votat, lucru interzis prin lege. O gafă similară a făcut și fostul președinte Traian Băsescu.

Conform Capitolului XI, Art. 98 din Legea privind Organizarea Alegerilor Parlamentare, este interzisă „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale ori un candidat independent”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri