Aimen Dean, fost spion în cadrul serviciului britanic de informații MI6, susține că gruparea teroristă Stat Islamic ar planifica atacuri teroriste în toată Europa de Crăciun.

Acesta susține că extremiștii islamiști caută să se răzbune pentru caricaturile cu profetul Mahomed, republicate în Franța, potrivit Libertatea, care citează Daily Mail.

Aimen Dean, care a fost implicat timp de opt ani într-o acțiune de spionaj care a vizat organizația teroristă Al-Qaeda, susține că jihadiștii au început să planifice atentate din zone controlate de ei din nordul Siriei și Libiei.

Acesta mai spune că Abu Omar al-Shishani, un comandant ISIS despre care se crede că ar fi supraviețuit unui atac american în 2016, ar intenționa să trimită teroriști în statele occidentale din Siria prin Turcia și din Africa de Nord peste Marea Mediterană.

Declarațiile fostului spion au fost făcute în cadrul unei conferințe de securitate care a avut loc la Londra.

„Mă tem că nu aduc vești bune, dar trebuie să fim îngrijorați de valul de teroare care vine din nordul Siriei și Libiei de Crăciun anul acesta”, a spus Dean, care a identificat drept potențiale ținte ale islamiștilor țări precum Marea Britanie, Franța și Germania.

Nivelul de alertă antiteroristă rămâne ridicat în Europa
Statele europene mențin ridicat nivelul de alertă antiteroristă în ultima perioadă. În Franța, autoritățile mențin un grad ridicat de alertă după decapitarea profesorului Samuel Paty în luna octombrie, după ce acesta le-ar fi arătat elevilor caricaturi ale profetului Mahomed în timpul unei lecții despre libertatea de exprimare.

Două săptămâni mai târziu, trei creștini au fost uciși cu un cuțit de un imigrant de origine tunisiană la Nisa. După aceste atacuri, Guvernul de la Paris a promis să lupte cu extremismul religios și a ordonat închiderea a aproape 80 de moschei și expulzarea din țară a 66 de migranți suspectați de radicalizare.

Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a anunțat că a decis ridicarea nivelului de amenințare teroristă la nivel național la „sever”, după o serie de atacuri teroriste în Franța și Austria. În Austria, un simpatizant ISIS a ucis patru persoane în timpul unui atac armat în capitala Viena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.