Caută
Close this search box.

Virgil Musta: „Foarte probabil că va creşte numărul de cazuri în ianuarie”

Virgil Musta

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a precizat că se aşteaptă la creşterea contaminărilor cu COVID-19 în luna ianuarie. În acest sens, medicul recomandă precauție de sărbători, reuniuni în familie extrem de restânse și purtarea măștii de protecție la orice contact.

Virgil Musta: „Va creşte numărul de cazuri COVID-19 în ianuarie”

„Cred că va trebui să fim responsabili, să păstrăm această distanţare socială, nu sunt recomandabile asocierile foarte mari de oameni. Este bine să ne petrecem sărbătorile în familia restrânsă pentru că orice contact cu o altă persoană fără purtarea măştii este un pericol”, a afirmat medicul la DIGI24.

Întrebat dacă se aşteaptă la o lună ianuarie mai dificilă din acest punct de vedere, cu un număr mai mare de cazuri, Virgil Musta a răspuns: „Da, foarte probabil că va creşte numărul de cazuri, dar noi să sperăm că măsurile luate, coroborate cu stagnarea numărului de cazuri, va menţine sub control situaţia pandemică”.

De asemenea, medicul timişorean a mai afirmat că presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, încurajând „munca în afara spitalului: de a convinge oamenii să respecte regulile ca să nu se îmbolnăvească”.

Întrebat, în ziua alegerilor parlamentare, dacă oamenii se vor feri să meargă la urne pentru a-și exercita dreptul de vot din cauza pandemiei de coronavirus, Virgil Musta spune că „din punct de vedere medical, dacă se respectă regulile, eu cred că scrutinul este în siguranţă. Noi lucrăm cu pacienţii infectaţi zi de zi şi totuşi nu ne-am contaminat sau mare parte din noi nu s-a contaminat pentru că respectăm aceste reguli”.

Alegerile parlamentare 2020 se desfășoară în condiții speciale pe fondul pandemiei de coronavirus

Alegerile parlamentare din acest an au loc sub semnul pandemiei de COVID-19. În acest context, autoritățile au impus un set de reguli de protecție sanitară care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare.

Alegătorii au obligația de a purta mască de protecție atunci când se prezintă la urne și trebuie să respecte regula distanțării fizice față de celelalte persoane atât când stau la rând în afara secțiilor, cât și în interiorul secțiilor de votare. Personalul din secție va verifica temperatura fiecărui cetățean cu un termometru noncontact. Alegătorii își vor dezinfecta mâinile atât la intrarea cât și la ieșirea de la vot. Ajunși în fața membrilor biroului electoral al secției de votare, alegătorii vor trebui să renunțe pentru scurt timp la masca de protecție pentru a putea fi identificați.

Românii care pe 6 decembrie se află în carantină sau izolare își pot exercita dreptul la vot solicitând urna mobilă.

De asemenea, autoritățile au stabilit că persoanele care se află în localități în care a fost instituită carantina zonală pot să meargă la vot fără a avea nevoie de o declarație pe propria răspundere pentru a-și justifica deplasarea.

Până duminică, la ora 14.00, au votat la alegerile parlamentare 16,77% dintre cetățenii cu drept de vot, adică 3.051.510 de persoane. Dintre acestea, 2.794.005 au votat pe listele permanente, în timp ce 229.277 au votat pe listele suplimentare, iar alte 28.228 de persoane au solicitat urna mobilă.

În mediul urban au votat până la această oră 1.701.006 de alegători, în timp ce în mediul rural s-au prezentat la urne 1.350.504 de votanți.

În paralel, potrivit celor mai recente date furnizate de către Grupul de Comunicare Strategică, 5231 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 la nivel national au fost raportate duminică, 6 decembrie, la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri