Caută
Close this search box.

A doua etapă de imunizare anti-COVID, destinată persoanelor de peste 65 de ani: Programările se pot face vineri, de la ora 15.00

A început a doua etapă de imunizare anti-COVID, destinată persoanelor de peste 65 de ani, pacienţilor cronici şi angajaţilor din domeniile esenţiale. Prima persoană vaccinată a fost președintele Klaus Iohannis, iar momentul a fost transmis în direct.

Programările se pot face de la ora 15.00 fie pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători.

Programări se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25. Imunizarea începe în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane vor fi programate de luni, 18 ianuarie.

Evenimentul reprezintă o provocare logistică pentru autoritățile locale, mai ales că edilii au fost nevoiți să găsească în timp record bani și spații adecvate pentru vaccinare.

Ce afecțiuni intră în categoria boli cronice

Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

* diabet zaharat

* obezitate

* alte boli metabolice, inclusiv congenitale

* afecţiuni cardiovasculare

* afecţiuni renale

* afecţiuni oncologice

* afecţiuni pulmonare

* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

* afecţiuni hepatice moderate/severe

* afecţiuni autoimune

* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Tot în această etapă vor fi imunizaţi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

* personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);

* personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;

* personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Radio şi Televiziune naţionale); personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale); personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri