Caută
Close this search box.

AUDIO Donald Trump, prins de Washington Post făcând presiuni pentru schimbarea rezultatului alegerilor din Georgia

donald trump

„Vreau doar să găsesc 11.780 de voturi”: într-o discuţie telefonică incredibilă de o oră durată, Donald Trump îl presează pe secretarul de stat al Georgiei, republican, să recalculeze votul din acesta stat în favoarea sa. Acesta refuză categoric.

Președintele Trump l-a îndemnat pe colegul său republican, Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, să găsească suficiente voturi, pentru a răsturna înfrângerea în faţa lui Joe Bidenm într-un apel telefonic extraordinar de o oră, sâmbătă, pe care cercetătorii juridici l-au descris ca un flagrant abuz de putere și un potențial act infracţional.

Washington Post a obținut o înregistrare a conversației în care Trump i-a reproșat lui Raffensperger, a încercat să-l măgulească, dar l-a şi implorat să acționeze și l-a amenințat cu consecințe penale vagi, dacă refuză să răspundă la comenzi, avertizând la un moment dat că Raffensperger își „asumă un mare risc”.

Pe tot parcursul apelului, Raffensperger și avocatul general al biroului său au respins afirmațiile lui Trump, explicând că președintele se bazează pe teoriile conspirației, care deja fuseseră demontate, și că victoria de 11.779 voturi a președintelui ales Joe Biden în Georgia a fost corectă și exactă.

Trump a respins argumentele. „Oamenii din Georgia sunt supărați, oamenii din țară sunt supărați”, a spus el. „Și nu este nimic în neregulă să spui, știi, că ai recalculat”. Raffensperger i-a răspuns: „Ei bine, domnule președinte, provocarea pe care o aveți este că datele pe care le aveți sunt greșite”.

Într-un alt moment, Trump a spus: „Așa că uite. Tot ce vreau să fac este asta. Vreau doar să găsesc 11.780 de voturi, care este cu unul mai mult decât avem. Pentru că am câștigat statul”.

El a adăugat mai târziu: „Deci, ce vom face aici, oameni buni? Am nevoie doar de 11.000 de voturi. Băieți, am nevoie de 11.000 de voturi. Mai scutește-mă”.

Conversația incoerentă și uneori dezlânată a oferit o imagine sugestivă despre cât de consumat și disperat rămâne președintele în legătură cu pierderea alegerilor, nevrând sau fiind incapabil să lase problema în sine să dispară în trecut și afirmând în continuare că poate inversa rezultatele în suficiente state pentru a rămâne în funcție.

„Nu am pierdut Georgia”, a spus Trump, o frază pe care a repetat-o din nou și din nou, la apel. „Nu există nici o cale ca lucrurile să stea altfel. Am câștigat cu sute de mii de voturi”.

Câțiva dintre aliații săi erau pe linia de telefon, în timp ce vorbea, inclusiv șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, și conservatoarea Cleta Mitchell, un avocat proeminent al GOP, a cărui implicare în eforturile lui Trump nu fusese cunoscută anterior.

Într-o declarație, Mitchell a declarat că biroul lui Raffensperger „a făcut multe declarații în ultimele două luni care pur și simplu nu sunt corecte și toți cei implicați în eforturile din partea provocării electorale a președintelui au spus același lucru: arată-ne dosarele pe care te bazezi, pentru a face aceste afirmații că numerele noastre sunt greșite”.

Casa Albă, echipa de campanie a lui Trump și Mark Meadows nu au răspuns la o cerere de comentarii din partea Washington Post.

Biroul lui Raffensperger a refuzat să comenteze.

Duminică, Trump a scris, în maniera sa tipică, pe Twitter, că a vorbit cu Raffensperger, spunând că secretarul de stat „nu dorește sau nu poate să răspundă la întrebări precum escrocheria „buletinele de vot sub masă”, distrugerea buletinelor de vot „alegătorii” din afara statului, „alegătorii morți” și altele. Nu are nici un indiciu! ”

Raffensperger a răspuns cu propriul său tweet: „Cu respect, președinte Trump: Ceea ce spui nu este adevărat”.

Detaliile apelului au atras cereri din partea democraților de vârf, pentru anchete penale. În campanie în Georgia, vicepreședintele ales, Kamala D. Harris, a numit conversația lui Trump drept „abuz îndrăzneț și îndrăzneț al puterii, al președintelui Statelor Unite”.

Avocatul principal al campaniei lui Biden, Bob Bauer, a declarat că înregistrarea „surprinde întreaga poveste dezonorantă despre asaltul lui Donald Trump asupra democrației americane”.

Republicanii însă au tăcut în mare măsură. Senatorul Ted Cruz (R-Tex.), când a fost întrebat despre apel, în timp ce se afla în campanie, duminică, în Georgia, pentru cei doi senatori republicani care se confruntă marți cu rivalii lor republicani, a evitat complet întrebarea.

Campania de presiune a lui Trump asupra lui Raffensperger este cel mai recent exemplu al încercării sale de a submina rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, prin informarea personală a oficialilor republicani de stat.

Anterior, el i-a invitat pe liderii republicani din Michigan la Casa Albă, a făcut presiuni asupra guvernatorului Georgiei, Brian Kemp, republican, într-un apel pentru a încerca să înlocuiască alegătorii acelui stat și a cerut vorbitorului Camerei Reprezentanților din Pennsylvania să contribuie la inversarea pierderii sale în acel stat.

Apelul său către Raffensperger a venit întrucât zeci de republicani s-au angajat să conteste votul colegiului electoral pentru Biden, atunci când Congresul se convocă miercuri, pentru o sesiune comună.

Republicanii nu au voturi pentru a contracara cu succes victoria lui Biden, dar Trump a cerut susținătorilor să se deplaseze la Washington, pentru a protesta împotriva rezultatului, iar oficialii statali și federali se pregătesc deja pentru ciocniri în afara Capitolului.

În timpul conversației lor, Trump a emis o vagă amenințare atât pentru Raffensperger, cât și pentru Ryan Germany, consilierul general al secretarului de stat, sugerând că, dacă nu constată că mii de buletine de vot din județul Fulton au fost distruse ilegal, pentru a bloca anchetatorii – o acuzație pentru care nu există dovezi, acestea ar fi supuse răspunderii penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri