Caută
Close this search box.

Cum vrea Petre Roman să ajungă ambasador ONU în Sahara de Vest

petre roman

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl numească pe fostul prim-ministru român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, scrie presa din Algeria, care critică decizia, numindu-l pe Roman pro-marocan.

Roman ar urma să fie numit în locul fostului președinte german Horst Kohler, care și-a dat demisia din funcție în mai 2019.

Numirea lui Roman nu a fost propusă de Statul Român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier, pe o filieră personală, au declarat surse oficiale, pentru postul de televiziune citat.

„Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese”, mai scrie presa algeriană.

Petre Roman a fost primul premier al României post-decembriste, apoi a jucat un rol important pe scena politică. A fost ales de trei ori deputat și de două ori senator. Controversele față de acesta sunt legate de rolul jucat în timpul Revoluției din decembrie 1989 și cel din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorii militari l-au anchetat în ambele cazuri, dar l-au trimis în judecată doar în dosarul Mineriadei. Acuzația: infracțiuni împotriva umanității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri