Caută
Close this search box.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a murit de Covid

PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, s-a infectat cu SARS-CoV-2 la începutul anului 2021, iar situația medicală s-a complicat în ultimele zile. S-a stins din viață marți, 12 ianuarie, la vârsta de 62 de ani, informează Cluj Today.

Pe 4 ianuarie, reprezentanții eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla au anunțat că PS Florentin Crihălmeanu a fost confirmat cu noul coronavirus. În prima fază, s-a crezut că prelatul suferă de o formă ușoară a bolii și urma să petreacă 10 zile în izolare, până pe 13 ianuarie. Starea sa s-a înrăutățit însă, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Născut la Iași, pe 17 septembrie 1959, Crihălmeanu a făcut școala primară în Turda, apoi a urmat cursurile Institutului Politehnic din Cluj. În 1984, a absolvit Facultatea de Mecanică, iar din 1986 a urmat cursuri clandestine de teologie greco-catolică. A fost hirotonit preot în anul 1990, de către episcopul George Guţiu.

Florentin Crihălmeanu a absolvit în 1994 Universitatea Pontificală Urbariană din Roma, iar în același an a revenit în țară și a fost numit profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj. Trei ani mai târziu, el a fost hirotonit episcop de către Papa Ioan-Paul al II-lea și a devenit cel mai tânăr episcop catolic din lume.

În 2005 a devenit doctor în teologie la Universitatea Urbariană. Florentin Crihălmeanu era priorul pentru România al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius, organizație condusă de cardinalul Francisco Monterisi și de ducele Fabrizio Mechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri