Caută
Close this search box.

Impactul anunţului lui Stelian Ion, privind majorarea vârstei de pensionare. Magistraţi de seamă se cer la pensie

stelian ion
Un număr de 47 de judecători și opt procurori solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) eliberarea din funcție, prin pensionare.
Un număr record de solicitări de pensionare, care au fost depuse după ce ministrul Justiției a declarat că vrea să crească vârsta minimă de pensionare pentru magistrați, astfel încât aceștia să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani.
Stelian Ion a revenit ulterior asupra declarațiilor și a precizat că a ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora.
„Însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018, referitor la pensionarea anticipată (…) Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găși soluții, pentru încurajarea oamenilor, să rămână de bunăvoie în sistem”, susține el.
În acest moment, în jur de 450 de magistrați din cei 7.000 activi, în instanțele și parchetele din țară, au decizia de pensionare în buzunar. Sunt judecători și procurori care îndeplinesc condiția de 25 de ani de vechime, care le permite să se pensioneze.
Însă majoritatea covârșitoare nu a făcut încă pasul final, acela de a cere CSM pensionarea în mod oficial și implicit emiterea decretului prezidențial, de ieșire din sistemul judiciar.
Solicitările de pensionare ale celor 47 de judecători vor fi luate în discuție, de Secția pentru judecători din CSM, pe 21 ianuarie. Printre cei care cer pensionarea sunt și judecătorii de la Înalta Curte Valentin Șelaru și Simona Neniţă.
Solicitările de pensonare a celor opt procurori vor fi luate în discuție, de Secția pentru judecători din CSM, pe 19 ianuarie. Printre aceștia este și procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul violențelor jandarmilor, din 10 August 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri