Caută
Close this search box.

Incendiul de la Balș, în presa internațională: Euronews a amintit de tragedia de la Piatra Neamț, iar Reuters vorbește despre un sistem sanitar marcat de corupție, ineficiențe și politizare

Cinci persoane au murit în urma incendiului izbucnit vineri dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, iar tragedia a fost relatată și de jurnaliștii din presa internațională, care au amintit că au trecut doar circa trei luni de la momentul în care un incident similar curma viața a alți 10 oameni, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Ce au scris jurnaliștii de la Euronews

Euronews notează că incendiul a izbucnit la Spitalul Matei Balș din București, una dintre cele mai mari unități sanitare din oraș. În noiembrie, amintește publicația, Institutul Național de Boli Infecțioase a fost cap de afiș în presa din România în noiembrie, când au fost publicate imagini cu saloane supraaglomerate și cu pacienți tratanți pe holuri din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.

În 14 noiembrie, mai scriu jurnaliștii de la Euronews, 10 persoane mureau în urma unui incendiu care a izbucnit la un spital Covid din Piatra Neamț, făcând referire la Spitalul Județean de Urgență. După accident, autoritățile au anunțat demararea de controale în unitățile de Terapie Intensivă din țară.

Reuters: Sistemul sanitar românesc, marcat de corupție, ineficiențe și politizare

La rândul său, Reuters a subliniat că este vorba despre „al doilea incendiu ucigaș la un spital” din România într-un interval de doar trei luni. Procurorii investighează cauza flăcărilor, mai scrie agenția, notând că Institutul Matei Balș este principala unitate sanitară când vine vorba de tratarea cazurilor de COVID-19 la nivel național.

Reuters a amintit, de asemenea, de tragedia de la Piatra Neamț, despre care spune că este doar unul din seria de accidente din spitalele românești. Chiar și înainte de pandemie, spun jurnaliștii de la Reuters, sistemul sanitar românesc era sub presiune, fiind marcat de corupție, ineficiențe și un management politizat.

Potrivit Reuters, România are una dintre cele mai slab dezvoltate infrastructuri de sănătate din UE, iar statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuie cel mai puțin pentru sistemul sanitar la nivelul UE și zeci de mii de doctori și asistente au emigrat din țară.

AP News, despre tragedia de la Institutul Matei Balș

Jurnaliștii de la AP News au tratat și ei subiectul și au scris că Institutul Național de Boli Infecțioase este un spital-cheie din sistemul sanitar, care tratează totodată și pacienți bolnavi de COVID-19. Incendiul a izbucnit vineri dimineață, scrie publicația, și a forțat evacuarea a peste 100 de persoane.

AP News a mai relatat că, câteva ore mai târziu, puteau fi văzute balcoane carbonizate la Spitalul Matei Balș, locul în care autoritățile române au organizat startul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19. În parcarea unității sanitare puteau fi observate ambulanțe și mașini de pompieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri