Președintele Klaus Iohannis a încuviințat începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier e acuzat de DNA de luare de mită.

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, ministrului justiției, Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a lui Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008. Tăriceanu e suspect de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, respectiv luare de mită.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008„, a anunțat Administrația Prezidențială.

Direcţia Naţională Anticorupţieîl acuză pe fostul premier de luare de mită. Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi primit de la reprezentanţii unei companii austriece, în perioada 2007 – 2008, când era premier, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă.

În schimbul mitei, fostul premier „şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”. Banii ar fi fost folosiți pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferați „în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susţin anchetatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.