Caută
Close this search box.

Liviu Dragnea rămâne în puşcărie, a decis Înalta Curte

şpagă

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire a fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

Decizia a fost luată în majoritate, unul dintre magistrați având opinia în sensul admiterii în principiu a cererii de revizuire. Decizia poate fi contestată cu apel.

Mînuța Înaltei Curți:

„Cu majoritate, respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu, împotriva sentinței penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ – Secția Penală, pronunțată în Dosarul nr.2628/1/2016.

Obligă la cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Cu opinie separată, în sensul admiterii în principiu a cererii de revizuire.”

Procesul de revizuire a fost deschis de Liviu Dragnea pe 10 noiembrie, iar primul termen al acestuia a fost stabilit pe 12 ianuarie 2021, conform portalului Înaltei Curți.

Revizuirea făcută de fostul politician vine în contextul în care Înalta Curte i-a respins în serie celelalte căi extraordinare de atac: cererea de habeas corpus- o contestație la executare, contestația în anulare și recursul în casație.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, pe 27 mai 2019, de Înalta Curte, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul „Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.”

Conform codului de procedură penală, revizuirea poate fi cerută în mai multe cazuri.

(1) Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunțate în cauza;
b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declarația unui martor, opinia unui expert sau pe situațiile învederate de un interpret, care a săvârșit infracțiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influențând astfel soluția pronunțată;
c) un înscris care a servit că temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecății sau după pronunțarea hotărârii, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauza;
d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoană care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracțiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauza;
e) când două sau mai multe hotărâri judecătorești definitive nu se pot concilia;
f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală care, după ce hotărârea a devenit definitivă, a fost declarată neconstituțională că urmare a admiterii unei excepții de neconstituționalitate ridicate în acea cauza, în situația în care consecințele încălcării dispoziției constituționale continuă să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate.

(2) Revizuirea hotărârilor judecătorești penale definitive, exclusiv cu privire la latura civilă, poate fi cerută numai în față instanței civile, potrivit Codului de procedura civilă.

(3) Cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) și f) pot fi invocate că motive de revizuire numai în favoarea persoanei condamnate sau a celei față de care s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri