Caută
Close this search box.

Rusia își consolidează prin lege aparatul masiv de represiune

rusia

Ultimele zile ale anului 2020 au fost unele foarte ocupate în parlamentul rus – marcate de muncă legislativă neobișnuit de frenetică, majoritatea centrată pe drepturi civile. Nu în sensul, în care ne-am aștepta, însă – Duma rusească a introdus noi restricții asupra protestelor politice, a legalizat cenzura rețelelor sociale și a consolidat legislația care permite guvernului de la Moscova să desemneze cetățeni drept agenți străini.

Pachetul de legi tocmai ce a fost promulgat de Putin, la începutul anului 2021, scrie The Moscow Times.

Pentru majoritatea observatorilor, noile legi sunt menite să consolideze sistemul autoritar al Rusiei înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă. Ele vin la puțin timp după otrăvirea principalului opozant de la Moscova, Alexei Navalnîi, în vara anului care a trecut.

„Statul a declarat război societății civile. Aceasta este evoluția naturală a autoritarismului”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător rus care se ocupă de politică internă rusă și instituții politice.

Noile legi răspund și ele la nevoi diferite ale statului autoritar rus – unele dintre ele sunt menite să consolideze vechi restricții asupra activității opoziției, altele răspund unor amenințări mai noi.

Noile restricții interzic demonstrațiile publice în apropierea sediilor poliției sau altor instituții de ordine publică, definesc activitățile de pichetare, folosite anterior de protestatari pentru a evita termenul de protest, definit legal și ușor de înăbușit rapid de autorități.

Ele interzic, de asemenea, posibilitatea de organizare de mitinguri de către cetățeni străini sau organizații străine. Mai mult, indivizii pot fi categorisiţi mai ușor acum drept agenți străini, un termen legal pe care criticii regimului îl văd ca amintind de epurările din perioada sovietică.

Nici rețelele sociale nu au scăpat de mâna lungă a statului rus – o lege care criminalizează calomniile online este menită să restricționeze aplicația de mesagerie Telegram, folosită de un număr mare de ruși pentru a citi știri și informațiile la zi din politică.

O altă lege este menită să interzică publicarea de date personale ale angajaților din personalul de securitate – ea a venit ca răspuns la cea mai recentă investigație a Bellingcat, care s-a folosit de înregistrări telefonice pentru a îi demasca pe ofițerii FSB care au încercat să îl asasineze pe Navalnîi.

Într-un context mai larg, noile restricții sunt văzute de analiști politici drept un efort susținut al statului rus de a se pregăti pentru un an dificil, în care partidul lui Putin va trebui să își apere supermajoritatea în Duma de Stat în contextul unei intensificări a mișcărilor de opoziție și o scădere a încrederii populației ruse în partid.

„Legile reprezintă o asigurare pentru oricare dintre scenarii, inclusiv cele legate de alegeri”, concluzionează Kolesnikov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri