Caută
Close this search box.

IPS Teodosie vrea să înfiinţeze propria sa mitropolie: Mitropolia Tomisului

îps teodosie

IPS Teodosie a depus o solicitare, la Patriarhia Sfântului Sinod, pentru a reînfiinţa Mitropolia Tomisului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit în prima ședință din acest an. Cu această ocazie, s-a discutat și pe tema reînființării Mitropoliei Tomisului.

IPS Teodosie spune că reînființarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparație morală, întrucât la Tomis a existat mitropolie încă din secolul al V-lea după Christos și a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană, aminteşte Ziare.com.

„Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Țării Românești, și trebuie să fie și de acum încolo”, a spus ierarhul Tomisului.

El spune că inițiativa a avut-o încă din anul 2002, când a existat un comitet de inițiativă pentru concretizarea acestei idei. „Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care și profesorul Adrian Rădulescu”, spune Teodosie.

El spune că dovezi sunt destule, amintind de mulțimea de izvoare recuperate anul trecut, de la arhive și biblioteci, inclusiv de la Vatican, care dovedesc faptul că pe aceste tărâmuri a existat o mitropolie, care avea 14 arhiepiscopii în subordine, cum ar fi cele din Constanța, Tulcea, dar și cele de la sud de Dunăre.

„Această istorie și-ar dori-o orice popor s-o pună în lumină. Am simțit o datorie sfântă, nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric”, spune Teodosie.

Prin urmare, a înregistrat la Patriarhia Sfântului Sinod o adresă, săptămâna trecută. Urmează demersurile de aprobare, proces care poate fi durată, întrucât Sfântul Sinod se întrunește doar de două ori pe an.

Dacă va fi reînființată Mitropolia, mai multe eparhii vor veni sub administrarea Mitropoliei, precum Constanța și Tulcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri