Caută
Close this search box.

Renate Weber a atacat la CCR legea ce interzice militarilor să aibă sindicate

renate weber

Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate, privind unele prevederi din Legea dialogului social și o sintagmă din Legea privind statutul cadrelor militare, considerând că interzicerea absolută a dreptului de asociere în sindicate, a cadrelor militare, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale.

„Prevederile articolului 4 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu referire la personalul militar, precum și sintagma ‘cu excepția celor sindicale’ din cuprinsul dispozițiilor articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, aduc atingere art. 20 art. 40 alin. (1) și art. 53 din Constituția României, prin raportare la art. 11 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, prevede excepția de neconstituționalitate postată pe site-ul Avocatului Poporului.

Articolul 4 din Legea nr. 62/2011 stipulează că persoanele care dețin funcții de demnitate publică, conform legii, magistrații, personalul militar din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Informații Externe și din Serviciul de Telecomunicații Speciale, unitățile și/sau subunitățile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui și/sau adera la o organizație sindicală.

Potrivit articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995, cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi și libertăți astfel: e) constituirea în diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-științific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu excepția celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii și disciplinei specifice instituției armatei, este permisă în condițiile stabilite prin regulamentele militare.

„Interzicerea absolută a dreptului de asociere în sindicate a cadrelor militare este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale, care garantează dreptul de asociere a cetățenilor în sindicate, măsură fiind o ingerință nejustificată și disproporționată în raport cu scopul urmărit.

Sub acest aspect, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că excepțiile de la regulă dreptului de asociere trebuie interpretate în mod restrictiv și doar motive pertinente și serioase pot justifică restricțiile acestui drept. Orice încălcare trebuie să corespundă ‘unei nevoi sociale stringente'”, afirmă Avocatul Poporului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri