În cadrul unui raport secret realizat în timpul Războiului Rece sunt precizate efectele devastatoare ale testelor armelor nucleare ruseşti.

În 1950, de patru ori mai multe persoane, faţă de dezastrul de la Cernobîl, s-au îmbolnăvit din cauza radiaţiilor produse de o detonare din Kazakhstan, informează Mail Online.

Peste 600 de persoane au ajuns la spital şi în jur de 100.000 de oameni au fost afectaţi de explozie. Chiar şi în prezent copiii se nasc cu mutaţii fizice din cauza radiaţiilor.

În august 1956 testarea armelor nucleare sovietice avea loc în zona Semipalatinsk, din Kazakhstan. În cadrul unui raport publicat recent de către New Scientist, este specificat faptul că o echipă de cercetători a fost trimisă în zonă, după explozie.

La faţa locului, experţii au descoperit contaminări cu radiaţii răspândite şi boli provocate de radiaţii în jurul zonei stepei din Kazakhstan. Cercetătorii au continuat să analizeze efectele bombelor nucleare sovietice, fără a face public acest lucru. Raportul privind efectele testelor a fost ţinut secret până în prezent.

Noul raport clasificat ca fiind secret prezintă cât de multe informaţii ştiau cercetătorii sovietici despre dezastrele produse de radiaţii. ,,Timp de mulţi ani raportul a fost secret,” a declarat directorul Institutului de Biofizică din Moscova, conform descopera.ro.

Satele şi oraşele din estul Kazakhstanului erau afectate de radiaţii. O clinică specială aflată sub controlul Moscovei a monitorizat nivelul radiaţiilor din zonă. În decursul anilor au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri de persoane şi copii expuşi radiaţiilor.

Clinica a fost denumită ,,Dispensarul Anti-Bruceloză nr. 4.” După căderea Uniunii Sovietice, clinica s-a transformat în IRME, actualul director al instituţiei, Boris Gusev afirmă că majoritatea rapoartelor au fost transportate la Moscova şi distruse.

Gusev susţine că unul dintre rapoarte sugera că 638 de persoane au fost spitalizate din cauza intoxicaţiei cu radiaţii, numărul este de patru ori mai mare decât cele 134 de persoane spitalizate după accidentul de la Cernobîl. Însă este neclar care este numărul morţilor.

181 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here