Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a declarat luni că, prin abrogarea iniţiativei legislative privind pensionarea anticipată a magistraţilor, PNL a atins un obiectiv important la capitolul Justiţie.

„Majoritatea sănătoasă din Parlament a dovedit, astăzi, că e unită, puternică şi că nu îşi ia înapoi cuvântul dat în faţa cetăţenilor.

Măsura aberantă, marca Dragnea-Iordache cu pensionarea anticipată a magistraţilor, introdusă în 2018, prin modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost abrogată. Este un început bun pentru dezamorsarea tuturor bombelor legislative introduse de PSD în Legile Justiţiei şi un semnal important că Parlamentul actual lucrează în beneficiul cetăţeanului şi pentru un stat de drept”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit vicepreşedintelui liberal al Senatului, acesta era singura soluţie pentru a pune ordine „în dezordinea” pe care „PSD a dorit să o instaureze în sistemul judiciar” prin pensionarea anticipată a magistraţilor.

„Rezultatul, în cazul care ar fi intrat în vigoare, ar fi fost unul cu consecinţe grave. Nu doar scăderea severă a efectivului magistraţilor, în special a celor mai experimentaţi dintre aceştia, ce activează la instanţele şi Parchetele superioare, ci şi afectarea calităţii actului de justiţie.

Datele statistice scot în evidenţă carenţele privind resursa umană calificată în sistem la momentul actual. Dacă la nivelul anului 2020, 296 de magistraţi s-au pensionat, în acest an, şi cifrele sunt numai pentru primele două luni, 97 de judecători şi 27 de procurori au formulat propuneri de eliberare din funcţie.

Este evident că o diminuare a numărului de magistraţi ca urmare a pensionării anticipate a acestora ar fi perturbat şi mai mult starea de fapt”, a scris Alina Gorghiu.

Senatul a adoptat luni, în calitate de Cameră legislativă decizională, două proiecte iniţiate de parlamentarii PNL şi USR care vizează abrogarea reglementării prin care se permitea ieşirea anticipată la pensie a judecătorilor şi procurorilor.

131 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here