Caută
Close this search box.

25 de lideri ai lumii pledează pentru încheierea unui tratat internațional pentru gestionarea pandemiilor, cu colaborarea OMS

Situațiile excepționale necesită măsuri excepționale! La asta s-au gândit liderii Uniunii Europene când au propus adoptarea unui tratat internațional, care să permită gestionarea rapidă și eficientă a pandemiilor. Momentul e considerat unul de cotitură, comparabil cu sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când lumea a intrat în reconstrucție.

Pandemia are nevoie de o abordare conjugată, nicio țară nu îi poate face față de una singura. Aceasta este convingerea a 25 de lideri ai lumii, care pledează pentru încheierea unui tratat internațional pentru gestionarea pandemiilor cu colaborarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Lumea trebuie să se pregătească deja pentru următoarea criză mondială de sănătate şi pentru aceasta, pandemia de covid trebuie să constituie un moment de cotitură pentru întreaga lume, aşa cum a fost perioada de după al doilea război mondial, când s-au pus bazele multilateralismului.

Viitorul tratat ar putea să includă trei puncte-cheie: adoptarea în comun a unor măsuri de prevenţie şi urgenţă, informarea cu privire la patogeni, virusuri şi alte cauze ale bolilor şi stabilirea mecanismelor pentru combaterea epidemiilor, printre care trebuie să se regăsească medicamentele, vaccinurile şi testele.

Tratatul pentru gestionarea viitoarelor pandemii, propus de UE şi susţinut de 25 de şefi de stat şi de guvern, printre care și președintele Klaus Iohannis, ar putea fi gata pentru parafare încă din luna mai a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri