Caută
Close this search box.

Brazilia acuză Rusia că i-a trimis Sputnik V gata infectat

sputnik v

Brazilia acuza Rusia că i-a livrat doze de vaccin împotriva Covid care ar conţine un virus viu. Oficialii brazilieri au motivat apoi decizia de a interzice importurile de vaccin rusesc.

Angela Rasmussen, virusolog de top, a declarat pentru AFP că descoperirea specialiştilor brazilieni „ridică semne de întrebare serioase cu privire la integritatea şi siguranţa procesului de producţie a vaccinului rusesc”.

Aceasta ar putea fi o problemă mare de siguranţă, mai ales când vine vorba de persoane cu sisteme imunitare slabe.

Institutul Gamaleia din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V, a negat acuzaţiile.

Vaccinul Sputnik funcţionează pe bază de vector viral – un adenovirus, care în mod obişnuit provoacă boli respiratorii, este modificat genetic pentru a nu se putea multiplica şi pentru a aduce în organism instrucţiuni care să-i permită acestuia să dezvolte anticorpi împotriva coronavirusului, relatează The Moscow Times.

Potrivit specialiştilor brazilieni de la Anvisa, agenţia de reglementare farmaceutică a ţării, citaţi de Ziare.com, dozele pentru rapel ar conţine un virus capabil de multiplicare, ceea ce înseamnă că, o dată ce ajunge în organism, acesta poate să declanşeze boala.

Ei susţin că aceasta ar fi o consecinţă a unei producţii defectuoase, o problemă numită „recombinare” – adenovirusul modificat a reuşit să îşi redobândească gena multiplicării în timp ce era modificat în laborator. Specialiştii brazilieni spun că nu au verificat serul pentru doza iniţială, ci doar pe cele destinate rapelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri