Caută
Close this search box.

Cine sunt candidații de la selecția pentru Înalta Curte, pilotaţi de Gruparea Savonea

gruparea savonea

Concursul pentru cele 14 posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, organizat de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea fostei președinte a Consiliului, Lia Savonea, a intrat în linie dreaptă.

CSM a publicat listele cu repartizarea candidaților pentru susținerea interviului. Printre magistrații înscriși: Mihai Udroiu, Adina Cioflan, Laura Soane, Marius Cristian Epure, Vasile Bîcu, Alina Ghica sau Adina Ponea.

Mihai Udroiu este judecător la Curtea de Apel Oradea. A fost consilier al șefei DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de detenție, pentru favorizarea infractorului și fugită în Italia.

Udroiu însuşi a fost vizat de o acuzație de trafic de influenţă, potrivit unui document intern al DNA, publicat de jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul lui, în decembrie 2014.

Potrivit acestui document, Udroiu ar fi acceptat promisiunea primirii unei excursii în Dubai, de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cunoscut drept cel mai puternic „băiat deştept” din Energie.

Buzăianu voia de la DIICOT un document legat de Sosarul Hidroelectrica, pentru a-l folosi în procesul în care contestase decizia companiei de stat, de a denunţa contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din Energie.

Judecătorul Mihai Udroiu este cel care a înclinat balanța în complet de divergență și a anulat condamnarea de 8 ani de închisoare, pentru o presupusă mită de 4 milioane de euro, în cazul fostului președinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, spune jurnalistul Alexandru Costache.

Condamnarea a fost anulată din motive procedurale. Potrivit unor surse judiciare, acum, dosarul lui Kiss, aflat la CA Oradea, este în pragul prescrierii, din cauza tergiversării.

Adina Cioflan și Laura Soane sunt judecătoare la Curtea de Apel Oradea. Ele au făcut obiectul unui dosar al DNA Oradea, însă cazul a fost clasat. Ulterior, judecătoarele au făcut plângere împotriva procurorilor, la Secția specială, după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau despre cum să le facă judecătoarelor dosare penale. De parcă procurorii DNA ar trebui să vorbească despre ultima reţetă de crap la cuptor.

Judecătoarea Cioflan a reușit performanța să achite o contabilă prinsă în flagrant de luare de mită, într-un dosar al DNA Oradea. A achitat și 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA, din 2003, şi trimişi în judecată de DNA în anul 2006, pentru luare de mită.

Cioflan a anulat toate intercepările făcute de SRI, în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează doar noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.

Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, este magistratul care l-a achitat pe fostul primar Radu Mazăre, într-unul dintre dosare, în care acesta fusese condamnat inițial la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Potrivit info-sud-est.ro, judecătorul Epure și-a construit o vilă, pe un teren care apare în Dosarul Retrocedărilor. În acest dosar, fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Marius Epure este unul dintre șefii de instanțe care s-a opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța.

Aceștia au criticat atitudinea șefului instanței, referitoare la acest subiect. Potrivit jurnaliștilor din Constanța, Epure este considerat un apropiat al fostei șefe CSM, Lia Savonea.

Alina Ghica este fost președinte al CSM și actual vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB). Este cea care a suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2018 și a anulat o parte din prejudiciul din Dosarul Tel Drum.

Vasile Bîcu este judecătorul CAB care a dat jos șeful Armatei chiar în ziua vizitei șefului NATO la București. A fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. A fost coleg cu senatorul corupt Cătălin Voicu, la Universitatea Bioterra.

Mariana Hortolomei, de la CAB, este soția judecătorului Victor Hortolomei, tot de la CAB. În vara anului 2018, judecătorul Victor Hortolomei a suspendat regulamentul Inspecției Judiciare și nu s-a mai putut face concurs, situație de care a profitat actualul șef al IJ, Lucian Netejoru, rămânând în funcţie.

Adina Ponea este președintele Curții de Apel Craiova. A semnat scrisoarea șefilor de instanțe care au condamnat protestele din magistratură împotriva legilor PSD ale Justiției.

Ea este sora lui Ştefan Ponea, fostul şef al IPJ Mehedinţi, arestat, însă în final achitat în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, fostul baron local PSD. Judecătoarea Ponea a fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Craiova, adică locul unde Duicu a câştigat procesul de incompatibilitate cu ANI.

Fratele judecătoarei, poliţistul Ştefan Ponea, era acuzat tocmai că l-ar fi ajutat pe Duicu să scape de procesul cu ANI şi, în schimb, ar fi primit o avansare în funcţie, la Bucureşti.

Judecătorul Adrian Glugă, de la Curtea de Apel Craiova, a fost șef DIICOT, pentru o scurtă perioadă, în 2006. El a făcut parte din completul care, în iulie 2020, l-a condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, pentru tentativă de omor, pe Eduard Constantinescu, fiul unui interlop din Craiova, extrădat din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri