Caută
Close this search box.

Cum funcţionează chestiunea cu anticorpii, după vaccinarea Covid

anticorpii

Există două tipuri de teste, în momentul acesta, în laboratoarele de specialitate, pentru depistarea anticorpilor care luptă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2.

Cele calitative, care sunt de tip DA sau NU, care arată prezenţa sau absenţa anticorpilor, şi cele cantitative, care au o valoare de referinţă intitulată AU (arbitrary units) şi care arată nu doar existenţa anticorpilor, ci şi dacă sunt suficienţi pentru a genera un răspuns imun protector al organismului împotriva infecţiei, explică Ziarul de Iaşi.

„La fiecare dintre kituri există o valoare minimă, depistată aprioric, care arată dacă ai sau nu anticorpi. Când ai anticorpi, înseamnă că ai avut un răspuns imun la vaccinare – pe asta te poţi baza cu certitudine.

Fiecare test obţinut are ca unitate de măsură AU – arbitrary unit, care exact asta înseamnă în română, unitate arbitrară. Nu există o referinţă absolută, diverse kituri înseamnă diverse sisteme de referinţă care nu pot fi comparate unul cu celălalt“, a explicat prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF.

El a precizat că aceste AU nu se potrivesc de la un kit la altul. De aceea vedem că unele analize oferă rezultate de mii sau zeci de mii de anticorpi, cu un sistem de referinţă de peste 0,8 AU/ml, în timp ce altele oferă cifre de ordinul sutelor la un sistem de referinţă de peste 50.

Iar fiecare producător de kituri le face cum doreşte, nu există o unitate de măsură recunoscută internaţional: ceea ce s-a dovedit însă este că un răspuns imun pozitiv, care înseamnă dezvoltarea de anticorpi, oferă şi protecţie împotriva infectării.

„Cantitatea, pe baza cunoştinţelor de acum, e absolut irelevantă şi nu spune nimic – nici măcar faptul că cine a dezvoltat mai mulţi anticorpi are un sistem imun mai puternic sau nu.

Este foarte posibil ca o persoană să aibă nivelul de anticorpi mai mare decât cealaltă, dar asta nu înseamnă că este mai protejată de infecţia cu COVID-19. Mai ales că, în momentul de faţă, nu ştim care este titrul de anticorpi care este protector, nu avem informaţia asta încă“, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri