Caută
Close this search box.

Japonia prelungeşte cu 2 ani sancţiunile împotriva Coreii de Nord

Japonia a decis marţi să extindă cu 2 ani sancţiunile unilaterale împotriva Coreii de Nord, care includ şi interdicţia oricărei forme de comerţ, relatează agenţia de presă Kyodo.

Prin prelungirea sancţiunilor, aprobată de cabinetul premierului Yoshihide Suga înainte de expirarea lor la 13 aprilie, se interzice andocarea în Japonia a navelor înregistrate în Coreea de Nord şi a oricăror nave care au trecut anterior printr-un port nord-coreean.

Coreea de Nord a testat la 25 martie două rachete balistice, prima provocare de acest fel din ultimul an, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Japonia, SUA şi Coreea de Sud s-au angajat să coopereze pentru implementarea deplină a sancţiunilor ONU şi pentru a depune eforturi „concertate” în scopul denuclearizării Coreii de Nord.

Japonia încearcă de mult timp să îşi repatrieze cetăţenii răpiţi de agenţi nord-coreeni în anii 1970 şi 1980, acesta fiind unul dintre punctele sensibile care au împiedicat avansul celor două ţări spre normalizarea legăturilor diplomatice.

Yoshihide Suga şi-a reiterat recent disponibilitatea de a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în speranţa de a debloca relaţiile, deşi perspectivele unei astfel de întâlniri rămân neclare.

Japonia a implementat în 2006 sancţiuni împotriva Phenianului, interzicând importurile din Coreea de Nord şi sosirea navelor afiliate.

De atunci a extins sancţiunile, adăugând interdicţia de exporturi spre Coreea de Nord în 2009.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri