Caută
Close this search box.

Raluca Prună despre şeful CSM: Am un nume pentru cei ce se tem de oamenii liberi. Aş avea unul, dar e greu traductibil

Raluca Prună

Fostul ministru al Justiției din Cabinetul Cioloș, Raluca Prună, a reacționat, pe pagina ei de Facebook, după ce presa a scris că președintele CSM a reclamat-o pentru o serie de critici exprimate public.

„Independența oricărui sistem, fie el și al justiției, se construiește cu oameni liberi și nu poate coexista cu o lume căreia i se taie vocea”, a scris Raluca Prună.

„Ce este independența instituțională? Independența justiției? Dar libertatea individuală? Depinde de perspectivă și de școala de gândire.

Mie, libertatea mea individuală îmi permite să spun adevărul așa cum îl înțeleg. Libertatea mea devine mai amplă cu fiecare zi în care învăț să nu cad în capcană de a crede că aș avea mereu dreptate.

Pentru asta e nevoie de o cultură a gândirii critice și a argumentului frumos conturat. Și de interlocutori cu aceeași deschidere. Am avut norocul să fi avut mereu în mediul meu privat și profesional astfel de interlocutori.

Această libertate pe care mi-o câștig în fiecare zi îmi mai permite să nu mă las ușor speriată, pentru că pur și simplu nu am ce pierde când spun onest adevărul. Tot libertatea mea mă face să mă bucur să fiu contrazisă cu argumente.

Sclavii voluntari nu mă sperie absolut deloc. De pildă acum, în pandemie, cel mai speriată aș fi de cel care nu poartă mască și mi-ar putea strănuta în față. În rest, mă bazez în aserțiunile mele pe câteva repere morale solide, o experiență într-un domeniu, pe evidență și pe logică elementară.

Despre independența justiției s-au scris multe cărți. Și o putem defini funcție de ce libertate individuală ne definim fiecare în propriile vieți. Independența justiției poate însemna multe lucruri care nu încap aici.

Acum, important e că independența justiției nu înseamnă deloc intimidarea magistraților, adică a celor care înfăptuiesc justiția.

Independența justiției nu este nici limitarea dreptului lor constituțional la opinie în numele unei independente abstracte, a unei justiții retrase din cetate în atmosfere olimpiene în care niciun dubiu nu mai are loc.

Independența oricărui sistem, fie el și al justiției, se construiește cu oameni liberi și nu poate coexistă cu o lume căreia i se taie vocea. Nu e nicio independența în scenariul în care cei care rup corul tăcerii pentru că gândesc, au îndoieli și exprimă opinii sunt scoși în față plutonului pentru a fi sancționați exemplar. Nu am un nume pentru cei care se tem de oameni liberi – aș avea unul dar e greu traductibil…”, a scris fostul ministru al Justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri