Surse politice din PNL și din guvern dau ca posibilă a variantă cu a treia numire a lui Ludovic Orban în fruntea guvernului, pentru a da satisafcție cererii foarte ferme a USR-PLUS de revocare a lui Florin Cîțu.

În acest caz, ar fi posibil ca USR-PLUS să rămână la guvernare, dat fiind că ar pleca Florin Cîțu.

Astfel, USR PLUS ia în calcul să meargă la şedinţa coaliţiei inclusiv cu propunerea ca Florin Cîţu să fie înlocuit de Ludovic Orban la şefia Executivului, aceasta fiind o condiţie pentru ca actuala formulă de guvernare să fie menţinută.

Surse din USR PLUS au declarat pentru News.ro că, în contextul în care au retras susţinerea acordată cu Florin Cîţu, ca urmare a revocării lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii fără nicio consultare, singura variantă de continuare a colaborării în actuala formulă este schimbarea acestuia.

În acest condiţii, USR PLUS ia în calcul ca la şedinţa coaliţiei să propună, ca variantă, înlocuirea lui Florin Cîţu cu Ludovic Orban, cu care afirmă că au avut o relaţie de colaborare mult mai bună şi pe care îl consideră un partener mai credibil.

După revocarea lui Vlad Voiculescu, conducerile USR PLUS au transmis că ”demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală şi imatură a premierului Florin Cîţu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliţie funcţional”.

”Din acest moment, Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru”, a fost mesajul USR PLUS.

De asemenea, cele două partide au cerut de urgenţă o şedinţă a Coaliţiei pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîţu, ședință ce se pare că va avea loc luni.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a comentat miercuri revocarea lui Vlad Voiculescu de la Mionisterul Sănătăţii,precizând că este obligaţia constituţională a premierului de a veghea la buna funcţionare a Guvernului şi de a interveni când e cazul, pentru a asigura buna guvernare, exprimând susţinerea PNL pentru decizia prim-ministrului. De asemenea, Orban a precizat că pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie. Orban a exclus varianta unui Guvern minoritar, dar şi posibilitatea renegocierii ministerelor în coaliţie.

Revenind, dacăî USR-PLUS nu ar rămâne la guvernare cu Orban premier (ceea ce este puțin probabil), PNL (tot) ar putea guverna într-un guvern minoritar, cu UDMR și minoritățile naționale, guvern care ar putea fi susținut și de PSD, fără participarea acestuia din urmă la guvernare.

Totuși, varianta oficială acum a PNL, reiterată inclusiv de Ludovic Orban, este susșinerea în continuare a lui Florin Câțu.

Deocamdată, România nu are ministru al Sănătății de aproape o zi întreagă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.