Caută
Close this search box.

Zece amirali în rezervă au fost arestaţi de Erdogan, acuzaţi că pregătesc o lovitură de stat

erdogan

Zece amirali în rezervă au fost arestați în Turcia, a doua zi după publicarea unei scrisori deschise, în care au subliniat importanţa pentru securitatea turcă a Convenției de la Montreux, destinate să prevină militarizarea Mării Negre, criticând planul președintelui Recep Tayyip Erdogan, de a construi un canal, la Istanbul, care, potrivit lor, ar putea amenința libertatea de navigație, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Scrisoarea, semnată de 104 foști ofițeri de rang înalt în marina turcă, a provocat o reacție negativă din partea autorităților, care au văzut-o drept un act de sfidare directă din partea Armatei, la adresa guvernului civil.

Potrivit biroului procurorului general din Ankara, cei zece amirali au fost plasați în arest preventiv. Alți patru foști ofițeri nu au fost reținuți, din cauza vârstei înaintate, dar au primit ordin să se prezinte la poliţia din Ankara, în următoarele trei zile, în cadrul anchetei cu privire la scrisoarea respectivă.

O anchetă a fost deschisă împotriva militarilor în rezervă care au semnat scrisoarea, pentru ‘reunire în vederea comiterii unei infracțiuni împotriva securitățîi statului și ordinii constituționale’, conform biroului procurorului.

Purtătorul de cuvânt prezidențial, Ibrahim Kalin, a declarat că această scrisoare are toate caracteristicile unui complot militar pentru răsturnarea guvernului.

‘Un grup de soldați în rezervă se pun într-o poziție ridicolă și mizerabilă cu această scrisoare a lor, care răsună a lovitură de stat militară’ , a spus el.

‘Nu numai cei care au semnat, ci și cei care îi încurajează, vor trebui să răspundă în fața justiției’, a declarat la rândul său, pe Twitter, Fahrettin Altun, șeful pentru comunicare al președintelui Erdogan.

Convenția de la Montreux, semnată în 1936, reglementează utilizarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele, de către navele de marfă din alte țări.

Documentul conferă Turciei control asupra strâmtorilor, în interiorul granițelor acesteia, și pe timp de pace garantează accesul navelor civile. De asemenea, limitează accesul navelor de război în apele Mării Negre.

Turcia plănuiește să construiască un canal imens, care să lege Marea Neagră, la nord de Istanbul, cu Marea Marmara, la sud, despre care un oficial turc a spus că nu va cădea sub incidența acestei convenții.

‘Montreux a dat Turciei posibilitatea să-și mențînă neutralitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Suntem de părere că este necesar să se evite orice fel declarații și de acțiuni care ar putea repune în discuție Convenția de la Montreux, un tratat important în ceea ce privește supraviețuirea Turciei’, susțin semnatarii scrisorii, care au nemulțumit autoritățile de la Ankara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri