Caută
Close this search box.

BNR spune că nu putem intra în Zona Euro mai devreme de anii 2028 – 2029

zona euro

Ultimul dintre criteriile de convergenţă la Zona Euro este educaţia financiară. A românilor. Care este evident că nu e la nivelul necesar pentru a intra în acest club de state membre UE.

România poate ținti intrarea în Zona Euro abia la orizontul anilor 2028-2029, după o ședere de cel puțin doi ani în Mecanismul Cursurilor de Schimb, arată un raport publicat de Banca Națională a României (BNR).

Deși premierul spunea recent că este greu să vorbești de aderarea la euro în plină criză, Croația și Bulgaria fac pași importanți în acest sens, deși sunt de asemenea afectate.

BNR afirmă că proiecțiile pe termen mediu arată că este improbabil ca România să se încadreze până în 2022 în criteriile de convergență necesare pentru aderarea la Zona Euro.

Mai precis, deficitul bugetar va descrește sub limita de 3% prevăzută de regulile UE, abia în anul 2024, când va ajunge la 2,9% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, ponderea în PIB a datoriei guvernamentale brute este estimată a se stabiliza, la orizontul anilor 2023-2024, potrivit Strategiei Financiar-Bugetare, în proximitatea inferioară a pragului de alertă de 55%.

Primul indicator pentru care este prevăzută revenirea la un nivel compatibil cu valoarea de referință este inflația, în anul 2023. Așadar, „la orizontul anilor 2028-2029 se poate ținti intrarea în Zona Euro (după o ședere de cel puțin doi ani în MCS)”, arată BNR, conform Economedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri