Caută
Close this search box.

Dispută dură Ioana Mihăilă vs. PSD. Mihăilă: Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor! Rafila: Nu răspundeţi la întrebările PSD!

ioana mihăilă

Ioana Mihăilă a răspuns acuzaţiilor social-democraţilor, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor. Ea a explicat că nu a fost tergiversată prezentarea raportului privind decesele de COVID-19, ci a solicitat clarificări, deoarece pentru ea primează exactitatea datelor şi nu rapiditatea lor.

„Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, dar avem la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua măsurile care se impun şi avem încă o dată dovada că sistemul are sincope şi că reforma este necesară şi asta vrem să facem – reformă în sistemul de sănătate”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

„Pentru publicarea datelor nu am tergiversat, ci am solicitat şi primit clarificări, pentru că noi primează exactitatea datelor şi nu rapiditatea lor. În mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidenţiate diferenţe care s-au accentat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai important.

Aţi întrebat despre intervenţiile in bazele de date. Acele modificări care au fost realizate după ce colegii mei au asigurat diferenţele urmăreau asigurarea corectitudinii datelor, nu urmăreau îngreunarea. Au fost scoase câmpurile care erau greu de completat.

Vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplină a acestora. Aţi întrebat dacă numărul de decese a influenţat măsurile de restricţiei. Măsurile de restricţie au fost luate pe baza incidenţei raportate”, a afirmat Ioana Mihăilă, în plenul Camerei, unde a avut loc dezbaterea „Ora Guvernului”, la solicitarea PSD.

Ministrul a mai spus că MS nu va începe o vânătoare a vinovaţilor, iar aceste diferenţe în raportarea deceselor arată că sistemul are sincope şi este necesară o reformă în sistemul de sănătate.

„Deja am publicat ordinul care modifică fluxurile din spitalele COVID şi am solicitat spitalelor şi DSP să îşi reducă numărul de paturi COVID şi să reducă numărul de pacienţi COVID, astfel încât astăzi pandemia ne permite să răsuflăm şi să avem grijă de oameni.

Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, dar avem la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua măsurile care se impun şi avem încă o dată dovada că sistemul are sincope şi că reforma este necesară şi asta vrem să facem – reformă în sistemul de sănătate”, a completat Mihăilă.

Ea a încheiat prin a le transmite social-democraţilor: „se pare că adevărul deranjează”, atunci când aceştia au vociferat din bănci şi i-au întrerupt discursul. Liderii PSD au criticat-o: „Ne-ați pus aceeași placă birocratică, cu frânturi de adevăr și multă manipulare”.

„V-am urmărit și vineri, la conferința de presă. Și astăzi. Cu foarte mare atenție! Și nu știu de ce să mă îngrozesc mai tare! Mai întâi, este șocant cinismul cu care vorbiți despre românii morți de COVID…

Ca despre niște stocuri de mărfuri! Apoi, este grețoasă viteza cu care, din apostolii transparenței, ați devenit un soi de comisari politici ai secretomaniei, capabili să explice o dramă națională ca pe o birocratică înșiruire de erori umane!

Ați inventat în locul adevărului simplu și clar. Adevăr pe care îl așteptau și îl meritau miile de familii care și-au pierdut un om drag în timpul pandemiei…”, a spus Sorin Grindeanu, în plenul Camerei Deputaților.

Grindeanu a arătat că, în urmă cu câteva săptămâni, aflarea adevărului era pentru USR-PLUS „o chestiune de viață și de moarte”.

„Pentru care cereați demisia premierului Cîțu. Azi, îngroparea adevărului a devenit specialitatea tandemului Barna-Cioloș! De ce? Simplu! Între timp, au apărut câteva sute de posturi bănoase la șefiile și prin consiliile de administrație ale spitalelor țării… Care au devenit brusc prioritatea voastră existențială!

De aceea, ați pus în balanță mărețele percepte pe care le-ați tot predicat… Într-o parte, erau 5000, 7000 sau 10000 de morți ascunși!… În cealaltă parte, niște joburi la stat, foarte bine plătite! Ce a ales să facă USR-PLUS este astăzi o întrebare retorică… Ați decis să vă înmormântați principiile…

Banii… din joburile foarte bine plătite, de stat, pe care le înfierați ritualic pe când erați în Opoziție, au devenit brusc… extrem de interesanți! Ați făcut un pseudo-raport, pervers și ticălos, din care aflăm că nimeni nu e de vină. Mai aveați puțin și scriați – negru pe alb – că morții sunt singurii răspunzători!”, a declarat prim-vicepreședintele social-democrat.

Și colegii de coaliție de la PNL au criticat demersul insistent al ministrului Sănătății de a demasca numărul lipsă al persoanelor decedate după infectarea cu virusul Sars-Cov-2.

„Ca medic îmi este greu să înțeleg această dispută pe numărul de familii care își plâng morții. Când ieșim în public să găsim soluții astfel încât mesajul nostru să fie consistent și verificabil”, a declarat, de la tribuna Camerei, deputatul PNL Cristina Vecerdi.

Şi deputatul PSD Alexandru Rafila a acuzat-o pe Ioana Mihăilă că nu a răspuns întrebărilor care i-au fost puse, şi anume cele legate de tergiversarea raportului privitor la decesele de COVID, cât şi diferenţele din bazele de date de la Ministerul Sănătăţii, de circa 30%, în numărul deceselor.

El a adăugat a existat un val de nemulţumire în rândul populaţiei, din cauza declaraţiilor contradictorii ale autorităţilor cu privire la cifrele legate de numărul de pacienţi, testare, registrele celor vaccinaţi şi a deceselor provocate de coronavirus.

„Gestionarea cu succes a pandemiei de COVID-19 depinde de încrederea populaţiei în autorităţile publice şi în personalul medical. Dacă în cazul personalului medical este evidentă încrederea populaţiei în profesionalismul arătat în cele 14 luni ale pandemiei, nu acelaşi lucru se poate spune despre autorităţile publice.

Punerea la îndoială în repetate rânduri a cifrelor referitoare la testare, la numărul de pacienţi, registrele privind persoanele vaccinate prin declaraţii contradictorii şi cifre eronate, au creat un val de nemulţumire în rândul populaţiei”, a spus Rafila.

Acesta a mai precizat că ministrul Sănătăţii a prezentat în plen doar datele din raportul comisiei deja public, însă nu a explicat de ce a fost tergiversată publicarea raportului timp de o săptămână sau de ce există diferenţe în numărul deceselor de COVID în cele două baze de date ale MS de aproape 30%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri