Caută
Close this search box.

Ioan Mircea Paşcu este amic cu Mugur Isărescu, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu

ioan mircea paşcu

După Viorica Dăncilă, BNR se pregătește să îl angajeze și pe Ioan Mircea Pașcu, autor de lucrări în care lăuda politica externă a lui Nicolae Ceaușescu. Anunțul referitor la racolarea lui Pașcu a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

„D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică”, a spus consilierul BNR Adrian Vasilescu pentru hotnews.ro.

Newsweek România a scris că în anii ’80, cei mai negri ai comunismului, în care România se cufunda în sărăcie, beznă și foamete, Partidul Comunist Român îl trimitea pe Ioan Mircea Pașcu în occident pentru a scrie o carte despre pace și cursa înarmărilor, obsesile de la acea vreme ale lui Ceaușescu.

Ioan Mircea Pașcu a publicat cartea „Armele și politica“, apărută la Editura Politică în 1989 (vezi facsimil). Cartea are un limbaj liniar, cu citate însăilate la fiecare pagină. Pentru a se pune la adăpost, cele mai importante concluzii sunt trase de Nicolae Ceaușescu sau de Partidul Comunist.

Pașcu merge până la a-și cere scuze că, în război, am supărat marele prieten de la Răsărit:

„Tovarășul Nicolae Ceaușescu arată că momentul în care burghezia, îndeosebi fascismul, a împins armata noastră în războul nejust împotriva Uniunii Sovietice constituie o excepție, nu caracterizează poporul român“.

„Se poate spune, așa cum arăta tovarășul Nicolae Ceaușescu că toate contradicțiile vieții internaționale se înscriu în contextul ciocnirii acestor două tendințe fundamentale care se manifestă cu vigoare pe plan mondial, repectiv, pe de o parte, tendința continuării a vechii politici de forță și dictat, a practicilor de tip imperialist, iar, pe de altă parte, cea a înlocuirii ei cu o politică internațională de tip nou, întemeiată pe ce trăim în prezent…“, scrie Pașcu.

Din capitolul „Armele și politica în spațiul românesc“ aflăm că „analiza științifică a noilor realități a condus Partidul Comunist Român la concluzia că transformarea revoluționară, democratică și socială a armatei era posibilă.

Această opțiune originală – fără precedent în practica revoluționară de până atunci, privind atât de dezbătuta problemă a sfărâmării vechiului aparat de stat – a vădit o dată mai mult resursele inepuizabile ale spiritului creator a Partidului Comunist Român“.

Newsweek România a publicat în exclusivitate toate documentele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) referitoare la sursa „Manole” (Mugur Isărescu) de la Institutul de Economie Mondială.

„Intr-una din aceste note apare și Ioan Mircea Pascu, cercetător la Institutul de Științe Politice de lângă Academia Ștefan Gheorghiu. Acesta, ca si „Manole” și câțiva jurnaliști, participau la un eveniment al ambasadei britanice de la București, descris cu lux de amanunte de turnătorul Isărescu”, se arată în documente.

Până în 1986, Mircea Pașcu a fost cercetător și doctor la „Academia Ștefan Gheorghiu“, singura școală politică autorizată să funcționeze de către PCR.

Aici, deveneai nu doar un activist al Partidului Comunist Român, ci, prin îndoctrinare, un propagandist. Academia Ștefan Gheorghiu era pepiniera de cadre a Partidului Comunist Român. După Revoluție, a avut mai multe mandate de europarlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri