Caută
Close this search box.

Militarii din Mali l-au arestat pe preşedintele Bah Ndaw şi pe premierul Moctar Ouane

mali

Preşedintele de tranziţie din Mali, Bah Ndaw, şi premierul Moctar Ouane au fost arestaţi de către militari, o lovitură în forţă, la nouă luni după un puci, o acţiune condamnată puternic de către comunitatea internaţională, relatează AFP, via News.ro.

Bah Ndaw şi Moctar Ouane au petrecut noaptea de luni spre marţi în custodia militarilor, care i-au escortat cu forţa în tabăra Kati, un loc important al aparatului Apărării, situat la câţiva kilometri de Bamako, potrivit unor surse apropiate militarilor.

Nici o altă precizare nu a fost oferită de această sursă, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului în condiţiile unei situaţii schimbătoare.

Militarii păstrează tăcerea asupra intenţiilor pe care le au, în pofida unor specualaţii cu privire la o demisie forţată a liderilor tranziţiei, ca în 2012 sau 2020.

Mali se află într-o criză profundă şi multiformă de ani de zile, în contextul unor incertitudini, zvonuri şi activităţi diplomatice şi politice, înaintea sosirii mediatorului statelor vest-africane Goodluck Jonathan.

Hashtaguri împotriva unui nou puci se multiplică pe reţele de socializare, iar misiunea ONU în Mali (MINUSMA) a dezminţit tweeturi care-i uzurpă idenitatea şi care anunţau numirea unui nou premier.

Preşedintele şi premierul au fost atrestaţi luni, la doar câteva ore după ce au format un nou guvern, în urma demisiei precedentului, care se confrunta cu o contestare tot mai mare.

Locuitorii ţării nu au nici o îndoială că este vorba despre coloneii care au organizat puciul de la 18 august 2020 şi care l-au obligat atunci pe preşedintele ales, Ibrahima Boubacar Keita, să demisioneze în urma mai mutor luni de mobilizare populară, aceiaşi care i-au instalat pe actualul preşedinte şi premier, în post.

Sub conducerea discretă a colonelului Assimi Goïta, numit vicepreşedinte de tranziţie, ei şi-au păstrat influenţa asupra puterii în stat şi s-au angajat, la presiunea comunităţii internaţionale, să predea această putere unor civili aleşi după 18 luni, şi nu după trei ani, cât consideră ei că este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri