Caută
Close this search box.

Autonomia ţinutului secuiesc va fi supusă la vot, în Parlamentul României

ţinutul secuiesc

Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta în Parlamentul de la București un proiect de lege privind autonomia aşa-zisului ţinut al secuilor.

Deputatul UDMR Kulcsar-Terza Jozsef va avea un proiect legislativ, în calitate de co-inițiator, care va fi susținut de către deputatul UDMR Zakarias Zoltan.

Parlamentarii Uniunii Maghiare din Transilvania au vorbit despre acest subiect, la reuniunea Grupului de lucru regional pentru autoguvernare, al Forumului reprezentanților maghiari din bazinul carpatic, în Parlamentul maghiar de la Budapesta.

Conform sursei citate, deputatul Zoltan Zakarias a precizat, la o reuniune a grupului de lucru regional a Forumului Reprezentanților Maghiari din Bazinul Carpatic, că scopul legii ar trebui să fie instituționalizarea autonomiei culturale și că partidele politice ar trebui să o rezolve în timpul verii, cu organizațiile guvernamentale care s-au ocupat deja pe larg de această problemă.

Jozsef Kulcsar-Terza, împreună cu Jozsef Kulcsar-Terza, au depus un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc și în luna aprilie 2020, inițiativa fiind adoptată tacit de Camera Deputaților și apoi respinsă de Senat.

Proiecte de lege cu același obiect au mai fost depuse de-a lungul anilor, în diferite legislaturi ale Parlamentului și respinse. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat pe 13 ianuarie că nici o formă de autonomie nu lezează unitatea statului român și integritatea teritorială.

„Noi am spus de fiecare dată și sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată și cu argumente și de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nici o formă de autonomie nu lezează unitatea statului român și integritatea teritorială.

Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată și eu încerc, când discutăm serios și cu argumente, despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie, să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială și unitatea națională”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că autonomia nu înseamnă secesionism, ci subsidiaritate și aducerea deciziilor la nivelul comunității.

„Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nici o bază, dar o înțeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universitățile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism.

Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce privește această idee, a subsidiarității, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a țării.

Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunități etnice, intervine o altă chestiune: competență lingvistică, asta este ceva în plus față de Oltenia, față de Moldova, față de Muntenia: o competență lingvistică în relația cu autoritățile, dincolo de școală, dincolo de instituțiile culturale.

Dar, în rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel: decizii lăsate în mâna comunităților locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepții, asta am spus de fiecare dată. Fiindcă relațiile externe, Justiția, Apărarea, Ordinea Publică de fiecare dată trebuie să rămână la nivelul autorității centrale. Despre acest lucru vorbim”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai afirmat că și Secuimea face parte din România, ca și Țara Moților, Dobrogea sau alte regiuni, iar în țara noastră există mai multe identități regionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri