Caută
Close this search box.

Creşte interesul pentru investiţiile străine în România

investiţiile străine

În perioada care urmează, investiţiile străine directe redevin interesante în Europa, odată cu trecerea pandemiei. România va fi, din acest punct de vedere, pe val.

În Europa, turbulențele și incertitudinile cauzate de pandemia COVID-19 au avut drept consecință o scădere cu 13% a investițiilor străine directe (ISD) în 2020.

Cu toate acestea, potrivit studiului anual EY Europe Attractiveness Survey, 40% dintre respondenți plănuiesc să-și stabilească sau să-și extindă operațiunile în Europa, în următoarele 12 luni, comparativ cu 27% la începutul pandemiei COVID-19.

Conform studiului, Franța, Regatul Unit și Germania sunt considerate pentru prima dată, aproape la egalitate, drept principalele destinații pentru investiții în Europa. Aceste țări au atras 985, 975 și, respectiv, 930 de proiecte ISD, pe fondul unei scăderi mai puțin accentuate a investițiilor în Germania, comparativ cu Franța și Regatul Unit, ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19.

România se menține pe locul 18 în rândul celor 51 de țări de pe continentul european, cu 57 de proiecte ISD înregistrate în 2020 față de 78 înregistrate în 2019, marcând o scădere de 27% (comparativ cu media europeană de 16%). Cea mai mare scădere a numărului de proiecte a fost înregistrată de Ungaria (-54%), iar țările cu cele mai mari creșteri au fost Elveția (25%), Finlanda (23%) și Suedia (19%).

„Transformare digitală. Sustenabilitate. Sprijin guvernamental. Acestea sunt elemente cheie în atragerea investitorilor străini în 2021″, spune Bogdan Ion de la EY România şi Moldova.

Europa, spune acesta, se pregătește de o nouă etapă a redresării economice, iar țările UE au la dispoziție instrumente cheie, precum Planul de Redresare și Reziliență, care pun în centru tranziția digitală și reforma climatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri