Caută
Close this search box.

Dacă Virgil Popescu o cere, facturile de energie şi gaze ar putea fi simplificate

virgil popescu

Facturile la energie electrică şi gaze naturale ar putea fi simplificate. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le cere furnizorilor să informeze mai clar consumatorii cu privire la unele costuri. În replică, reprezentanţii furnizorilor spun că modificările se pot face, însă doar în timp.

În forma actuală a facturilor, prețul energiei este trecut alături de accize, certificate verzi și contribuții pentru cogenerare. Ministerul Energiei le cere furnizorilor o variantă mai simplă a facturilor, astfel încât clienții să afle mai ușor ce adaosuri comerciale sunt și când se modifică prețurile.

Solicitarea vine după ce oficialul a acuzat că unii furnizori ar fi avut un comportament speculativ și astfel consumatorii ar fi plătit mai mult pentru energia electrică de la începutul anului.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „În factura care vine de la furnizor să poată fi citită de către orice consumator prețul de achiziție și prețul de vânzare al produsului, al gazului natural și al energiei electrice fără alte taxe. Dacă nu vom face o modificare în legea energiei și vom pune obligativitatea ca facturile să conțină acest lucru”.

În replică, reprezentanții furnizorilor resping acuzațiile și pun scumpirile mai ales pe seama costurilor mai mari de producție. Spun că modificarea facturilor poate fi făcută în timp.

Ion Lungu, președinte, Asociația Furnizorilor de Energie din România: Actualele forme de facturi sunt în principiu agreate și discutate și răspuns la solicitările Ministerului de Finanțe și Autorității Naționale de Reglementare în Energie. Într-adevăr, sunt puțin mai complicate, dar aș opta mai degrabă pentru o educare a consumatorului, să știe să le citească, să le înțeleagă. Și sigur că și o simplificare n-ar fi imposibilă.

Ministrul Energiei mai spune că și procedurile de schimbare a furnizorilor trebuie simplificate.

Până în prezent, doar 35% dintre clienți au semnat un nou contract pentru a trece pe piața concurențială a gazelor naturale.

Pe piața energiei electrice ponderea este aproape de 50%.

Milioane de clienți care nu au încheiat încă un nou contract pentru a trece în piața concurențială riscă astfel să plătească mai mult din iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri