Caută
Close this search box.

Ghinea, la dezbaterea moţiunii: PSD fuge de PNRR ca dracu’ de tămâie. Vă blochez de la furt pe unde vă prind

cristian Ghinea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat luni, la dezbaterea moţiunii împotriva sa, că sunt opt motive pentru care „PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie”.

„Haideţi să vorbim despre ce vă doare cu adevărat. Văd că sunteţi foarte supăraţi pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adevărul este că după ce PNRR reuşeşte – şi va reuşi, după ce PNRR reuşeşte, partidul sărăciei, partidul subdezvoltării, partidul corupţiei, adică PSD nu-şi va mai găsi locul şi menirea în România pentru că PNRR înseamnă că vom repara România după ce aţi stricat voi.

PNRR înseamnă opusul a ceea ce face PSD în România atunci când apucă să guverneze”, a declarat, în Plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa.

Acesta a enumerat „opt motive pentru care PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie”.

„Hai să luăm pe rând cele opt motive pentru care PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie.

1. Funcţionarii. Unde este domnul Ciolacu? Văd că a plecat. Domnul Ciolacu stătea aici la tribuna asta acum câţiva ani şi se fălea cu Codul Administrativ. Ne explica cum veţi schimba, voi PSD-ul, ţara asta cu Codul Administrativ.

Ce aţi făcut cu asta? Nimic. Aţi pus acolo un proiect pilot, de pildă, examen naţional pentru funcţionarii publici. Este în lege, dar nu aţi fost capabili să-l implementaţi. V-a dat Dragnea peste degete. Vom face noi un examen naţional pentru toţi funcţionarii publici pe bază meritocratică. Serveşti statul român dacă eşti capabil să treci acest examen. Distribuţia pe post se face din această categorie, nu se vor mai truca examene pe post.

PSD fuge de acest examen pentru că înseamnă moartea pilelor, îşi pierde reţeaua clientelară din administraţie. Nu veţi mai putea să băgaţi politruci în ministere şi administraţie. Ghinion”, a spus Ghinea.

Al doilea motiv menţionat de ministrul Investiţiilor se referă la reformarea companiilor de stat, auditarea acestora şi scoaterea unor pachete minoritare de acţiuni pe Bursă.

„Doi. Hai că asta e şi mai tare. Companiile de stat, praf le-aţi făcut. Prin PNRR vom reforma companiile de stat. Nu vor mai fi vacile voastre de muls. Le vom audita, le vom reforma, vom scoate pachete minoritare de acţiuni pe Bursă, astfel încât să întoarcem această avuţie la poporul român, nu la ventuzele PSD”, a menţionat Cristian Ghinea, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat faptul că prin PNRR va fi refăcut sistemul SUMAL şi va fi urmărită cu mijloace digitale toată masa lemnoasă care se taie din păduri. Potrivit ministrului, prin PNRR vor apărea 45.000 de hectare de pădure noi în România.

„Trei. Asta e şi mai tare: Pădurile – un alt motiv de nervi pentru PSD. În 2016 am pus pe picioare radarul pădurilor. Pentru prima oară după Revoluţie am oprit jaful, am oprit furtul de lemn, dar a fost doar temporar pentru că a venit la putere PSD cu Ciolacu, cu Grindeanu, cu Tudose şi celelalte slugi ale lui Dragnea.

Care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut în 2017? Aţi distrus sistemul de urmărire a furtului de lemn pentru că mafia lemnului şi PSD sunt mână în mână.

Prin PNRR vom reface sistemul SUMAL. Prin PNRR vom urmări cu mijloace digitale toată masa lemnoasă care se taie din păduri. Tăiem accesul mafiei la păduri. Domnule George Simion, am văzut pe Facebook că vă luptaţi cu mafia pădurilor.

Din păcate, doar pe Facebook vă luptaţi, că văd că semnaţi moţiunea alături de mafia lemnului. Să vă fie ruşine! Pentru prima dată în istoria României vom avea un program naţional pentru împăduriri. 45.000 de hectare de pădure noi vor apărea în România prin PNRR”, a mai spus Cristian Ghinea.

Totodată, ministrul Investiţiilor a subliniat că „al patrulea motiv pentru care PSD fuge de PNRR ca „dracu de tămâie” îl reprezintă digitalizarea în administraţie.

„Cum a făcut PSD digitalizarea: în 2016 am găsit la Guvern o căpuşă care folosea licitaţiile pentru digitalizare ca pe un fel de bancomat personal.

Când avea nevoie de bani pentru partid, Sebastian Ghiţă, îl mai ştiţi pe Sebastian Ghiţă? Sebastian Ghiţă mai comanda o licitaţie trucată.

Cum facem noi digitalizarea: Vom face un program guvernamental, vom lega toate instituţiile între ele, astfel încât cetăţenii să nu mai care informaţii pe hârtie de la o instituţie la alta. Vom organiza licitaţii internaţionale pentru această infrastructură – şi când zic licitaţii internaţionale, nu mă refer la refugiatul politic Sebi Ghiţă”, a mai spus Ghinea.

Acesta a adăugat că 8,5 milioane de români vor avea carte electronică de identitate plătită din PNRR, care va include şi semnătură digitală. „Practic, din PNRR vom face cu adevărat saltul în epoca digitală”, a explicat ministrul.

„Cinci. Asta e şi mai tare: spitale, domnule! Da, spitale vom face prin PNRR, spitale cu termen clar de finalizare, cu livrabile.

Aţi promis domnule Ciolacu opt spitale regionale. Unul nu aţi fost în stare măcar să-l începeţi cât aţi fost la guvernare. Aţi livrat doar cea mai scumpă machetă din lume. Păcat că nu este doamna Firea aici. Aş fi vrut să o salut.

Doamnei Firea i-a luat patru ani să scrie un proiect de termoficare la Bucureşti. Patru ani să scrieţi un proiect de 230 de milioane de euro. Aţi primit zeci de cereri de clarificare de la Comisie. Vreţi să le publicăm? Vreţi să facem un show penibil din acest dialog tehnic? Patru ani v-a luat ca să scrieţi cum vreţi să reparaţi nişte ţevi.

La spitale aţi lăsat o machetă într-un hol. Ăsta este nivelul PSD în ce priveşte fondurile europene”, a mai spus Ghinea.

Al şaselea motiv menţionat se referă la educaţie, precizând că va fi lansat prin PNRR cel mai mare program naţional pentru reducerea abandonului şcolar, dar şi burse punte pentru ca acei copii săraci de la ţară, care nu au bani, să meargă la liceu în altă localitate.

„Şase. Educaţie. Vă declaraţi un Partid Social Democrat. Aţi guvernat atâta timp şi nu aţi făcut nimic, dar nimic pentru copiii săraci ai României.

Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare abandon şcolar şi ar trebui să vă fie ruşine pentru asta. Lansăm prin PNRR cel mai mare program naţional pentru reducerea abandonului şcolar. Jumătate de miliard de euro. Lansăm prin PNRR bursele punte pentru copiii săraci de la ţară, care nu au bani, să meargă la liceu în altă localitate, să primească aceste burse punte, bani reali pentru copii reali aflaţi în dificultate.

Ce proiecte de fonduri europene a gândit PSD când a fost la guvernare? Le dădeaţi şepci de zeci de milioane de euro pe care le făceaţi înainte de campania electorală. V-am blocat asta în 2016, sunt foarte mândru şi nu-mi cer scuze pentru asta. O să vă blochez de la furt şi de la risipă pe unde vă prind”, a adăugat ministrul.

Cristian Ghinea a mai spus, de asemenea, că prin PNRR se vor investi 7,6 miliarde euro în transportul din România.

„Şapte. Autostrăzi. Hai să vorbim de autostrăzi. Investim prin PNRR 7,6 miliarde euro în transportul din România. Nu există nevoie mai mare pe care să o resimtă toţi românii. Prin PNRR vom avea 434 de km de autostrăzi noi.

Îşi doreşte PSD autostrăzi? Hai să vedem ce spune Vasile Dîncu. Domnule Ciolacu, fiţi atenţi, că-l ştiţi, l-aţi angajat pe post de Agamiţă Dandanache la PSD. (….) Ce a spus Vasile Dîncu acum câteva zile. Citez: Este o încercare greşită. Am pus prea mulţi bani la autostrăzi. Repet, citez din Agamiţă Vasile Dîncu: Am pus prea mulţi bani la autostrăzi. Spuneţi asta oamenilor din Moldova. Da, asta am făcut. Am pus mulţi bani la autostrăzi şi am negociat cu Comisia Europeană.

Vom face A7 din PNRR, vom începe A8 din PNRR. PSD trebuie să spună românilor dacă sunt de acord cu faptul că sunt de acord cu faptul că am pus mulţi bani de autostrăzi în PNRR.

Ministrul Investiţiilor a mai spus, totodată, că a prevăzut în plan un sistem foarte strict de monitorizare şi prevenţie a fraudelor.

„Al optulea motiv şi poate cel mai important pentru care PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie. Am prevăzut în plan un sistem foarte, foarte strict de monitorizare şi prevenţie a fraudelor. Asta este, ghinion pentru PSD.

Nu veţi putea şpăgui, nu veţi putea fura banii din PNRR. Poate aţi uitat, de la 1 iunie a început să funcţioneze Parchetul European. Da, şi parchetul european, alături de DNA, alături de ANI va fi implicat în urmărirea banilor.

Doamna Kovesi să vă păzească. Hai, aplauze pentru doamna Koveşi. Avem o româncă la şefia unei instituţii europene. Aţi alungat-o din ţară şi aţi dat din nou de dracu.

Şi apropo, domnule Ciolacu, ţinem pariul, da? Demisia pe masă, eu îmi dau demisia dacă Comisia Europeană nu aprobă PNRR. Aştept să faceţi un gest de onoare şi dumneavoastră, să vă daţi demisia dacă PNRR este aprobat. Doamnelor şi domnilor, PNRR este singurul proiect de ţară real al României. Are reforme, are proiecte, are investiţii propuse şi are bani.

Aş fi vrut şi am făcut tot ce a depins de mine să avem un proiect naţional consensual. Dar constat azi încă o dată că nu am cu cine. PSD nu înţelege nimic din fondurile europene. Vom face reforme, vom face investiţii. Această coaliţie merge mai departe şi această coaliţie va face România bine”, a declarat Cristian Ghinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri