Caută
Close this search box.

Israelul avertizează că Iranul are cel mai extremist preşedinte de până acum. „Măcelarul Teheranului!”

Ebrahim Raisi

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat că alegerea lui Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului ar trebui să fie privită cu mare îngrijorare de comunitatea internaţională, relatează BBC.

Lior Haiat a precizat că Raisi este „cel mai extremist” preşedinte pe care Iranul l-a avut până acum şi a avertizat că noul lider va intensifica activităţile nucleare ale Iranului.

Purtătorul de cuvânt l-a numit pe Raisi „măcelarul Teheranului”, potrivit News.ro, ca referire la execuţiile în masă a mii de prizonieri politic în 1988. Raisi a fost unul dintre cei patru judecători, complet cunoscut drept „comitetul morţii”, care au condamnat la moarte aproximativ 5.000 de bărbaţi şi femei, potrivit Amnesty International.

În mesajele lui de pe Twitter, Haiat a spus că peste 30.000 de oameni au fost ucişi, număr vehiculat şi de grupuri iraniene pentru drepturile omului.

Ebrahim Raisi a fost declarat sâmbătă câştigător al alegerilor prezidenţiale, scrutin considerat la nivel larg ca instrumentat de acesta. El va prelua funcţia în luna august. Este judecătorul principal al Iranului şi are viziuni ultra-conservatoare, iar SUA a impus sancţiuni în cazul său.

Preşedintele iranian este al doilea cel mai important om în stat, după liderul suprem, în prezent – Ayatollahul Ali Khamenei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri