Caută
Close this search box.

Până la unul din zece consumatori de gaze și electricitate şi-au schimbat furnizorii

electricitate

Cu doar o zi înaintea finalizării etapei post-liberalizare, situația din piața de gaze şi electricitate nu este una deloc roză, explică expertul Dumitru Chisăliţă.

Astfel, pe piața consumatorilor non-casnici, presiunile unor furnizori determină disperare și furie în rândul consumatorilor și prețuri mai mari. Pe piața consumatorilor casnici, ofertele perfide fac ca chiar și cei care au participat la cursurile Academiei Consumatorilor, organizate de Asociația Energia Inteligentă, să fie puși în încurcătură.

Conform datelor furnizate de ANRE, numărul consumatorilor casnici care se găsesc în piața concurențială este:

piața gazelor naturale: total consumatori: 3,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 1,4 milioane

piața energiei electrice: total consumatori: 8,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 4,28 milioane

Chiar dacă aceste date nu arată rău, refuzul de a se da publicității statisticile esențiale, cele care măsoară cu adevărat succesul sau eșecul liberalizării, face diferenţa.

Nu se prezintă numărul celor care și au schimbat furnizorul (rămânerea la același furnizor și schimbarea indicativului din factura din piață reglementată în piață concurențială nu dovedește câtuși de puțin un pas înainte făcut înspre o piață liberă).

În baza unor surse din piața de gaze și energie electrică, Asociația Energia Inteligentă a estimat că, în fapt, circa 6,4% din consumatorii totali de gaze naturale și circa 9,1% din consumatorii totali de energie electrică și au schimbat furnizorul.

Adică: majoritatea consumatorilor au rămas la același furnizor, acceptând un preț propus de acesta (aproape cum era în piața reglementată)

Grav este că în Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH, în iunie 2021, se arăta că 57,8% dintre consumatorii persoane fizice refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică (adică exact numărul consumatorilor casnici de gaze si electricitate care în prezent nu sunt în piața concurențială).

Și acest sondaj a fost realizat înainte ca în piață să apară furnizorii care să ceară rezilierea unilaterală și fără un motiv bazat pe clauzele contractuale a contractelor sau să ceară măriri de preț în afara prevederilor contractuale.

Probabil, dacă practicile existente astăzi în piață vor continua, vom asista la refacerea concentrărilor locale de consumatori la foștii furnizori reglementați, moment în care cineva poate pune la îndoială inclusiv noțiunea de liberalizare.

Asociația Energia Inteligentă trage de peste 5 ani semnale că o piață liberă, fără consumatori educați, dar mai ales fără instituții puternice de protecție a consumatorului, de asigurare a concurenței în piață și de mediere comercială, care să acționeze în primul rând proactiv nu poate exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri