Douăzeci şi opt de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare şi bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat marţi în Zona de identificare a apărarii aeriene din Taiwan (ADIZ), cel mai mare număr de avioane într-o zi de când au început să fie făcute publice astfel de date din septembrie trecut, a anunțat guvernul taiwanez citat de AFP.

Incidentul intervine după ce liderii G7 au publicat duminica trecută o declaraţie comună în care reproşează Chinei o serie de probleme şi subliniază importanţa păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, comentarii pe care Beijingul le-a denunţat ca fiind drept calomnii.

”China nu va tolera ca forţe străine să intervină în problemele legate de Taiwan şi trebuie să reacţioneze ferm la astfel de acte de conspiraţie”, a transmis guvernul chinez miercuri, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă activitatea militară are vreo legătură cu declaraţia G7, Ma Xiaoguang, purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze, a răspuns că guvernul Taiwanului este cel care a provocat tensiunile.

Beijingul consideră că guvernul insulei lucrează cu ţări străine pentru a obţine independenţa formală, notează Reuters.

Taiwanul, guvernat democratic, a denunţat în ultimele luni numeroase misiuni ale forţelor aeriene chineze în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană lângă insulele Pratas, controlate de Taiwan.

De această dată avioanele chineze s-au aflat nu doar într-o zonă apropiată de insulele Pratas, dar bombardiere şi mai multe avioane de vânătoare au survolat sudul Taiwanului, aproape de extremitatea sudică a insulei principale.

În raidul aerian de marţi au fost implicate un avion antisubmarin Y-8, un avion de recunoaştere Y-8, patru bombardiere de tipul H-6, două avioane radar KJ-500, şase avioane de vânătoare J-11 şi 14 avioane de vânătoare J-16, potrivit unui comunicat al ministerului taiwanez, citat de EFE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here