Caută
Close this search box.

Averile judecătorilor şi procurorilor din Republica Moldova vor fi verificate

republica moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în perioada următoare toți judecătorii și procurorii vor fi evaluați, în funcție de modul în care și-au dobândit averile și de deciziile pe care le-au luat în ultimii ani.

„Trebuie să scăpăm de cei corupți, ăștia ne lasă fără țară”, a subliniat Sandu.

„Am ajuns să avem o majoritate parlamentară care își asumă sarcini și acțiuni foarte necesare pentru țară, și anume curățarea instituțiilor statului de elemente corupte, consolidarea capacității instituțiilor statului, așa încât statul să protejeze cetățenii, să le asigure condiții normale de muncă, să le asigure condiții normale de viață”, a declarat Maia Sandu, într-un interviu pentru Moldova 1.

Ea a anunțat că toți judecătorii și procurorii vor fi evaluați în perioada următoare, în câteva luni urmând să se facă curățenie în principalele instituții judiciare.

„Cu instanțele cele mai importante trebuie să se întâmple în câteva luni. Vorbim de Curtea Supremă de Justiție, de procuratura anticorupție, în câteva luni trebuie să fie finalizată această evaluare. Evaluarea se face după două criterii principale.

Primul ține de avere, dacă judecătorul, procurorul poate să facă dovadă provenienței legale a averilor. Dacă nu poate, e clar că averea a fost câștigată în mod ilegal. Și doi, calitatea deciziilor.

Se ia un număr de ani și se examinează deciziile care au fost date de acest procuror sau judecător. După aceste două criterii pirncipale se ia decizia: rămâne omul în sistem sau nu. Și așa se elimină din sistem oamenii corupți.

Întrebată despre faptul că cei eliminați vor contesta deciziile în instanță și se vor întoarce, Maia Sandu a răspuns:

„Nu va ajunge în instanța de judecată. Există o modalitate de apel, dar ea se formează din judecătorii care au trecut de evaluare. Acest proces de curățare este perfect legal, în Albania a dat dreotate celor care au curățat sistemul, nu celor care au fost curățați”.

„Vrem să scoatem din sistem toți judecătorii corupți, indiferent cum se numesc, indiferent de unde vin. Refoma justiției o pot face doar oamenii cinstiți. Noi, până acum, la guvernare, nu am avut suficienți oameni cinstiți, am avut doar strategii frumoase și corupția a continuat să înflorească. Când oamenii sunt cinstiți nu mai are cine să-i șantajeze”, a subliniat Maia Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri