Caută
Close this search box.

CNA a amendat TVR, din cauza lui Cristache. „Nu mi-e ruşine de ce am făcut!”, spune acesta

ionuţ cristache

Posturile România TV şi TVR 1 au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), cu amenzi de 10.000 de lei fiecare, pentru încălcări ale mai multor prevederi din Legea Audiovizualului.

CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării Consiliului şi a reclamaţiilor primite.

România TV a primit amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a dispoziţiilor art. 40 alin. (1) şi (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Rapoartele de monitorizare au cuprins emisiunile : „România exclusiv” şi „România de poveste” din 16.01.2021 ; „Punctul culminant”, ediţiile din 18, 19, 21.01.2021 şi 03, 04.02.2021 ; „Ştirile România TV” din 24, 28.01.2021 şi 14.02.2021 şi „Breaking news”, ediţiile din 23, 30.01.2021, 13 şi 18.02.2021.

Postul TVR 1 a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, la difuzarea emisiunii „România 9”, a lui Ionuţ Cristache, ediţiile din 20 şi 28.01.2021.

Prevederile legislaţiei audiovizualului la care CNA face referire sunt următoarele: Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002 Art. 3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

„Azi, emisiunea Romania9, de la TVR, aflată sub mandat PNL, a fost amendată de niște PNL-iști pentru ce s-a discutat despre niște PNL-iști! Asta ca să aveți o perspectivă clară asupra situației!”, a comentat Cristache apoi, pe Facebook.
Câteva din comentariile lui Cristache au determinat CNA să amendeze TVR:
Haideți să-l vedeți pe domnul Rareș Bogdan ascuțindu-și, eram să zic penseta, armele la ALEPH NEWS și după aia cerându-i scuze public pentru ce a zis, dar la Digi. Adică penibilul cât casa. Materialul cu domnul Rareș!
Lămuriți-ne și pe noi, ce a vrut băiatul ăsta de la viața noastră, că e deja ca în povestea cu Petrică și lupul. E a doua revoluție eșuată, când o să se întâmple, n-o să mai creadă nimeni.
Dar oricum să presupunem, domnilor, să presupunem că e un sâmbure de nemulțumire în PNL, da? Și s-au strâns ăia, stați puțîn, lăsați-mă puțîn, trei pucişti. Boc, Bolojan… Băi, atâta i-a dus capul? Să-l pună pe cel mai compromis moral om din partidul ăla, pe Rareș Bogdan, care, zero valoare umană, l-au trimis la înaintare…
Hai domnule, îi e foame lui Rareș Bogdan și îl ține Orban la fărâmituri de un de zile, de când? De doi ani, de când a intrat în politică.
Nu știu dacă ați realizat, dar președintele Klaus Iohannis și-a început anul cu chef de muncă și de faultat Constituția, ar spune unii. Cheamă partidele de coaliție la ordin, se așază în capul mesei când vine vorba de buget, dă direcțîi de guvernare, ba chiar mai mult, astăzi a trecut la un nivel superior, a început să cheme individual miniștri la Cotroceni, fără șefii lor de partid sau de guvern și, din ce vedem, se conturează din ce în ce mai pronunțat un profil de președinte premier în persoană lui Klaus Iohannis.
Și atunci se naște fireasca întrebare: ne întoarcem cumva la epoca președintelui jucător de tip Traian Băsescu și la premierul de paie Emil Boc, interpretat, de această dată, de Florin Cîţu? De unde atâta hărnicie pe un președinte obișnuit mai mult cu relaxarea în ultimii șase ani de mandat? Încercăm să ne dumirim împreună cu Ion Cristoiu.
Dar putem să ieșim din ipocrizia asta, să zicem: da-o dracu de Constituție, că nu mai… Ce să mai?! Cui îi mai pasă?
Nu, România este țară care în care, dacă te duci, nu trebuie să îi furi poșetă. Unii ar spune: asta e poșetă mea! Și i-o iei. După, la următoarea faza, când o întâlnești tot pe aia, îi iei și paltonul.
Și-au drogat electoratul și USR-PLUS, și PNL timp de ani de zile, în opoziție fiind, că fără penali, că vin ei, rezolva tot, dau cu moralitatea pe toate gardurile, știți, corupția ucide, cine nu sare, ia condamnare…
Șefa CNA, Cristina Pocora, i-a atras atenția lui Cristache că nu este rolul unui moderator la televiziunea publică să facă aprecieri de valoare.
„Eu nu am foarte multe de obiectat la cei doi invitați, ci voiam să îl întreb pe domnul Cristache cum se raportează la rolul moderatorului făcând aprecieri de valoare de genul următoare: ‘Băi, atâta i-a dus capul? Să-l pună pe cel mai compromis moral om din partidul ăla, pe Rareș Bogdan care, zero valoare umană, l-au trimis la înaintare…’
Mă întreb dacă asta e rolul moderatorului de genul – compromis moral, zero valoare umană. Ne-ar fi prins bine să avem și niște dovezi care să se probeze afirmațiile. Așteptăm de la moderator să nu aibă barometrul de moralitate”, a spus Pocora.
„Mă simt că la procuratură, atât de urgentă era treaba. (…) Toate afirmațiile pleacă de la niște fapte concrete. Rolul de moderator prezintă niște fapte. Dacă vreți, vă pun la dispoziție toate anchetele. În ceea ce îl privește pe Rareș Bogdan, știu despre vorbesc, am făcut multe materiale de-a lungul vremii”, a replicat Cristache.
„Este un post finanțat din bani publici, de aceea noi intrăm în amănunt în ceea ce privește analiza. Nu este o expunera a dvs. mai mare în fața legii decât a celorlalți colegi. Rolul pe care vi l-ați asumat este unul special în fața publicului, de aceea critica noastră este în amănunt”, a reproșat și Valentin Jucan.
Cristache a susținut că nu-i este rușine de nimic.
„N-am pretins niciodată că sunt perfect, că sunt cel mai bun jurnalist, că nu calc liniile roșii. Se mai întâmplă, oboseală, stres, dar niciodată n-am făcut premeditat. Am înțeles ce a însemnat misiunea la postul public. Nu mi-e rușine de ce am făcut. Am încercat să duc misiunea cât mai bine la capăt”, a spus Cristache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri