Caută
Close this search box.

Ponta şi Erdogan au în comun, în România, o afacere cu miză enormă

ponta

„Cum a ajuns una dintre cele mai bogate familii din Turcia, apropiată de regimul lui Erdogan, și sprijinită la București de apropiații fostului premier Victor Ponta, să acapareze în România un zăcământ de cupru estimat la aproape 1 miliard de dolari” – explică Discover Project.

Moldova Nouă, localitate lângă granița cu Serbia, are unul dintre cele mai importante zăcăminte de cupru din țară, cu o valoare de peste 1 miliard de dolari. Moldomin, care administra zăcământul, e în faliment de mulți ani. Lichidatorul RTZ &Partners încearcă de aproape un deceniu să valorifice terenurile, cu tot cu resursele din subteran.

Prima încercare a eșuat, după ce vânzarea activelor Moldomin, în 2012, către compania elvețiană Mineco AG, controlată de nişte sârbi cu legături în Rusia. Eşecul, pe fondul unor acuzații de corupție și spionaj.

Lichidatorul a rămas,  să administreze falimentul Moldomin. Procedura de vânzare a activelor a fost reluată la începutul anului, în februarie 2021.

Acum, apare în peisaj Victor Ponta. În Gemenii Center, la etajul 9, la fosta Piaţă a Naţiunilor, fostul premier Victor Ponta are un SRL, care îi poartă inițialele: VP Projects Advisers. Firma a început să funcționeze cu câteva săptămâni înainte ca activele Moldomin să fie scoase iar la vânzare.

Nu aşa gândeşte orice afacerist pragmatic? Apare o oportunitate, înfiinţez pentru ea o firmă dedicată! Femeia care administrează noua companie se nnumeşte Geanina Pușcașu, e prietenă de familie cu Ponta şi este o interfaţă: reprezintă neoficial la București interesele familiei turce Cengiz, care deține Eti Bakîr AS, cea care a câștigat licitația la activele Moldomin.

A fost consiliera lui Victor Ponta când acesta era premier, exact când fuseseră privatizată prima dată Moldomin cu sârbii ruso-infectaţi. În 2019, Pușcașu a împrumutat cu 1,5 milioane de lei noul partid al lui Ponta, Pro România.

Cu Ponta premier, Pușcașu a fost membru CA Compania Națională Aeoporturi București SA, controlată de Ministerul Transporturilor. Pușcașu și un alt apropiat al lui Victor Ponta, avocatul Bogdan Tohăneanu, sunt oamenii ce ar reprezenta interesele turcilor la București.

Tohăneanu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne când Ponta era prim-ministru. Apoi, a devenit membru și sponsor Pro România. A candidat la parlamentarele din 2020, pentru deputat de Neamț, dar a fost un eşec.

Asta ştim. Acum ştim şi despre cei-i leagă pe Ponta de turci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri