Caută
Close this search box.

Transpunerea Directivei single-use plastic întârzie

single-use plastic

Actul normativ privind transpunerea prevederilor Directivei single-use plastic ar trebui să fie în vigoare în câteva zile, dar nu suntem în stadiul în care am putea aproba varianta finală, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Barna Tanczos, care spune că nu a primit sprijin de la două ministere USR PLUS: Sănătate și Economie.

Unul dintre principalele obiective ale directivei europene este reducerea cantităţii de deşeuri de plastic pe care le generăm. Conform normelor din directivă, printre produsele din plastic de unică folosinţă care ar trebui interzise se numără farfuriile, tacâmurile, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

„Discutăm despre o chestiune extrem de importantă şi urgentă. Teoretic în câteva zile ar fi trebuit să avem în vigoare acest act normativ. Nu suntem în stadiul în care am putea să aprobăm varianta finală, dar înţeleg de la colegi că au avut loc multe discuţii, cel puţin interinstituţionale şi chiar dacă unele dintre feedback-uri au lipsit din partea colegilor de la diverse ministere, trebuie să mergem înainte şi să definitivăm textul de act normativ”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

El a precizat că problema cea mai importantă este perioada de tranziţie şi se lucrează la un act normativ prin care, începând din această vară, cel puţin la festivaluri, să fie interzise produsele din Directivă.

„Ca o primă concluzie, după ce săptămâna trecută, acum două săptămâni, am avut mai multe discuţii cu colegii mei, cred că problema cea mai complexă care trebuie rezolvată este perioada de tranziţie.

Trebuie să vedem cum reuşim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât şi punerea lor pe piaţă din stocurile pe care le au comercianţii sau producătorii. Ar putea exista şi măsuri intermediare.

Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, a afirmat Barna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri