Caută
Close this search box.

A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu

kemenici

Generalul în rezervă Andrei Kemenici, comandatul Unității Militare 01417 și al Garnizoanei militare din Târgoviște în decembrie 1989 (când era colonel), a murit miercuri, 11 august, la vârsta de 85 de ani. În UM 01417 au fost ținuți prizonieri timp de trei zile (22-25 decembrie 1989) soții Nicolae și Elena Ceauşescu. Și tot acolo au fost executați în ziua de Crăciun.

În decembrie 1989, colonelul Kemenici a făcut jocul diversionist al generalului Nicolae Militaru, spion sovietic reactivat de Ion Iliescu, la ordinul Moscovei, și numit ministru al Apărării. Kemenici a încercat suprimarea Ceaușeștilor chiar și fără mascarada de proces, dar ofițerii s-au speriat și nu i-au făcut jocul, aminteşte jurnalistul Grigore Cartianu.

Același Kemenici a trimis mulți oameni la moarte, înscenând atacuri teroriste și regizând cu cinism un măcel în Târgoviște. Apoi, în 1990, a chemat zugravul să „picteze” urme de gloanțe, pe fațada clădirii Comandamentului.

Încerca, astfel, să justifice sutele de mii de gloanțe trase din cazarmă spre oraș, în vreme ce ditamai clădirea nu avea nicio urmă de glonț, deci „atacul teroriștilor” nu existase!

Pe 25 decembrie, în timpul mascaradei de proces în care erau „judecați” soții Ceaușescu, colonelul Kemenici primea ordine prin telefon de la generalul Militaru, să-i împuște cât mai repede pe „odiosul dictator” și pe „sinistra sa soție”. Kemenici le trimitea bilețele celor doi judecători, să execute ordinele lui Militaru.

În 2010, generalul în rezervă Andrei Kemenici a câștigat 660.000 de euro la Loto „6 din 49”, pe un bilet colectiv la care – susținea el – au participat 30 de persoane, deci lui i-ar fi revenit „doar” 22.000 de euro. Dar povestea cu 30 de jucători, la un bilet de 200 de lei, pare o nouă diversiune a norocosului general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri