Caută
Close this search box.

La ANAF, a fost interzis controlul inopinat

anaf

Fișierul Standard de Control sau de Audit (SAF-T), care va fi obligatoriu pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022, se afla in faza de implementare. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat marți, 10 august, că a actualizat documentația tehnică.

Este vorba despre un nou set de documente ce detaliază elementele obligatorii și opționale încorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T. După ce acest sistem va fi implementat, inspectorii fiscali nu se vor mai duce în control la antreprenori pentru orice suspiciune.

Acestia vor demara actiunea de control doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.

“Fișierul Standard de Control (SAF-T) este un fișier în format electronic, bazat pe XML (cu circa 800 de câmpuri), standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societăți către autoritățile fiscale.

SAF-T necesită utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fișier care conține date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. În practică, datele sunt exportate și stocate într-un format standardizat”, explica ANAF.

Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică („OECD”) în anul 2005, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0, versiune pe care se bazează și autoritățile din România.

Declarația D406 (SAF-T) este un fișier în format electronic, bazat pe XML, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societăți către autoritățile fiscale.

Mai mult, ANAF a lansat si Ghidul Contribuabilului, care aduce o serie de clarificări în ceea ce privește termenele de declarare, obligațiile la nivelul contribuabililor, potențiale contravenții, precum și anumite specificații tehnice în ceea ce privește elementele obligatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri