Caută
Close this search box.

Octavian Jurma vorbește de ”acceleratoarele de Covid”: Care este prețul organizării UNTOLD și a altor festivaluri

jurma

Festivalurile organizate la Cluj și în alte localități ale României sunt acceleratoare de COVID, este de părere medicul și cercetătorul Octavian Jurma. El spune că festivalul Untold, de exemplu, va fi organizat în plin scenariu roșu, iar rezultatul va fi închiderea școlilor.

Analiza medicului Octavian Jurma a fost făcută pe curba incidenței la 14 zile după organizarea, la Cluj, a festivalului Electric Castle. Aceasta arată că Clujul se află ca incidență pe locul 1 în țară, după București, de mai multe zile, ajungând din urmă chiar și Constanța.

Cercetătorul spune că, dacă numărul de cazuri au început să crească atât de mult la Cluj, ce se va intâmpla în județele cu o rată a vaccinării și cu un nivel de educație mai scăzută?

“Clujul are această imagine foarte frumoasă, și pe bună dreptate, de capitală a civilizației din România. Dacă aici se întâmplă astfel de lucruri, dac aici nu se respectă regulile, pentru că știm sigur, și probabil că aveți și dvs. feedback, că aceste reguli la festival nu au fost respectate și nu vor fi respectate decât în primele zile, iar la un festival de mai multe zile se renunță cu ușurință la acestea. E un oraș foarte vaccinat. Clujul este printre cele mai vaccinate orașe din țară. Deci dacă aici avem un asemenea impact al acestor evenimente, ne putem aștepăm ca impactul unor asemenea evenimente în județele cu o supravhegere mult mai slabă a pandemiei să fie mult mai mare“.

Electric Castle nu este singurul festival care ar fi contribuit la creșterea incidenței. În plus, la început de septembrie este programat să se desfășoare deja faimosul Untold. Octavian Jurma prevede că deși Untold-ul nu mai poate fi anulat, el va avea ca urmare o creștere a incidenței care va închide școlile.

Situația de devenit un pic mai delicată pentru organizatorii de la Untold și pentru participanți și mai ales pentru autoritățile din Cluj, adică nu-i invidiez… Ei un commitment (n. red. angajament) cu mult timp în urmă, deci sunt o grămadă de bani, nu e ușor să intervii într-o aseenea stuație. Una cementa festival este aproape imposbil să mai fie anulat la acest stadiu fără niște consecințe economice foarte importante li ma ales fără să te expui unui val de dezaprobare populară, că la noi populsimul este cel mai important criteriu din punct de vedere politic, astfel încât este exclus ca acest festival să nu se organizeze, ceea ce înseamnă că singurul lucru care va fi acceptat ca preț este să se închidă școlile. Untold se va organiza în Cluj foarte posbil chiar în scenariul roșu, la felul în care arată lucrurile“, a mai spus medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri