Caută
Close this search box.

Platforma DA propune ca Partidul Șor să fie scos în afara legii.”Vrem să scăpăm de această rușine”

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr din R.Moldova insistă ca Partidul Șor, condus de oligarhul Ilan Șor, dat în căutare internațională în dosarul fraudei bancare, să fie scos în afara legii. Liderul interimar al Platformei DA a depus, joi, la Parlament o scrisoare, în adresa speakerului, la care a anexat și un draft de sesizare la Curtea Consituțională pe marginea acestui caz. Solicitarea vine după ce membrii Partidului Șor au inițiat cinci procese judiciare împotriva fostei deputate a Platformei DA, Stela Macari.

Vreau din tot sufletul să scăpăm de această rușine. Este inadmisibil ca acest pseudo-partid să-mi hărțuiască colegii. Pentru mine, e o rușine să ajungem ca cei care au furat miliardul să fie reprezentanți în Parlament, iar cei care au protestat împotriva jafurilor de proporții să fie umiliția azi prin instanțele de judecată. Platforma DA își va proteja membrii și colegii și vom insista foarte mult pe lângă instituțiile abilitate ca această unealtă politică a cărui beneficiar este hoțul de miliarde să fie scoasă în afara legii. Draftul sesizării a fost consultat cu unii reprezentanți ai mediului academic și cu unele ONG-uri de specialitate”, susține Dinu Plîngău, liderul interimar al Platformei DA, formațiune condusă până nu demult de Andrei Năstase care și-a dat demisia după ce PPDA a obținut la alegeri puțin peste 2 la sută din sufragii.

”Astăzi am formulat o scrisoare în adresa președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la care am anexat un draft de sesizare la Curtea Constituțională privind verificarea constituționalității entității cu denumirea de „partid ȘOR”. Conform art. 38 alin. (2) din Codul Jurisdicției Constituționale, un asemenea control poate fi solicitat de către președintele Parlamentului”, mai spune liderul interimar al Platformei DA, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, citată de RFI România.

Ex-deputata Stela Macari afirmă că a devenit ținta hărțuirilor partidului Șor, iar acum două zile a avut loc prima ședință de judecată într-un șir de procese judiciare în care este vizată. ”Motivul este mai mult decât absurd și se întâmplă ca urmare a unor declarații expuse de mine încă la sfârșitul lunii martie în cadrul unei conferințe de presă în care am făcut trimitere la învinuirile și afirmațiile aduse de către Procurorul General în adresa unor membri ai acestui partid ca fiind parte a unui grup criminal organizat”. ”Cele peste 300 de scrisori cu cereri prealabile, trase la indigo și trimise din toate colțurile Moldovei, de la oameni care au știut, dar și care nu prea au știut ce-i în conținutul lor. Iar de curând m-am pricopsit cu mai multe dosare pe numele meu, în care mi se invocă lansarea unor afirmații denigratoare care au lezat onoarea si demnitatea unor membri ai acestui partid, cerându-mi-se dezmințirea acestora”, afirmă fosta deputată.

Totodată, Stela Macari consideră că ”astăzi noi am fi trăit mai bine, dacă nu exista prilej pentru toate învinuirile aduse de către procurorul general în adresa mai multor deputați ai fracțiunii Șor, dacă reprezentanții acestui partid nu figurau în rapoartele Kroll1 și Kroll2 , pentru care statul nostru a plătit sume enorme de bani, dacă nu existau acele realități descrise în raportul Comisiei de Anchetă privind frauda bancară”.

La rândul lor, membrii Partidului Șor menționează că ceea ce își doresc reprezentanții Platformei DA ”este o absurditate juridică de dimensiuni uriașe”. ”Nicăieri în lume nu s-a mai văzut ca un partid politic să fie scos în afara legii, în baza unor insinuări și supoziții, fără să existe probe concludente care să-l încrimineze și fără o decizie definitivă a instanței de judecată. Este o acțiune abuzivă, care încalcă flagrant dreptul oamenilor la asociere, dreptul la alegere și libertatea de opinie și atentează la principiul reprezentativității și pluripartitismului”, mai afirmă reprezentații Partidului Șor.

Trebuie spus că, oligarhul fugar Ilan Șor solicită să fie audiat, vineri, de Parlament, pe zoom, în problema devalizării sistemului bancar moldovenesc. Asta în contextul în care Biroul Permanent al legislativului a decis să organizeze pe 20 august, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, audieri privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Parlamentul nu a acceptat deocamdată solicitarea lui Șor, care a părăsit R.Moldova, în iunie 2019, odata cu liderul de atunci al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

În primăvara, mai mulți deputați ai Platformei DA s-a adresat Curții Constituționale pentru a verifica constituționalitatea Partidului Șor. Magistrații Înaltei Curți au respins însă atunci sesizarea parlamentarilor, menționând că astfel de solicitări pot fi depuse de președintele Parlamentului, șeful statului, Executiv, Ministerul Justiției sau procurorul general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri