Caută
Close this search box.

Președintele a părăsit Afganistanul, talibanii au intrat în Kabul

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Președintele țării, Ashraf Ghani, a părăsit Afganistanul, potrivit mai multor oficiali.

Un ONG care administrează un spital în Kabul a anunțat pe Twitter că a primit peste 40 de răniți în lupte care au avut loc la periferiile Kabulului, scriu BBC și The Guardian, citate de Digi24.

Potrivit unor surse din cadrul personalului ambasadei SUA, și la aeroport se trag focuri de armă. Ambasada și-a instruit cetățenii să se adăpostească oriunde pot și să aștepte.

Atât BBC, cât și Guardian scriu că palatul prezidențial de la Kabul este sub controlul talibanilor, citând doi comandanți talibani. Cele două publicații nu au putut verifica informația la guvernul afgan.

Mai multe publicații relatează că steagul american a fost coborât de pe ambasada SUA de la Kabul. Ambasadorul și drapelul se află la aeroport acum, potrivit Guardian.

Doi oficiali talibani au declarat duminică pentru Reuters că nu va exista un guvern de tranziție în Afganistan și că insurgenții se așteaptă la o cedare completă a puterii de către guvernul de la Kabul.

Pe de altă parte, BBC scrie că talibanii le-au ordonat luptătorilor insurgenți să intre în anumite zone din Kabul, pentru a preveni furturile și jafurile, potrivit purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, citat de postul Tolo TV.

Şi vicepreședintele Amrullah Saleh ar fi părăsit țara, potrivit BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri