Caută
Close this search box.

Scene dramatice pe aeroportul din Kabul. Afganii se agață de avioane să fugă din țara controlată de talibani

Civilii afgani își riscă viața doar să nu mai rămână în țara controlata acum de talibani. Scene dramatice pe aeroportul din Kabul unde oamenii se agață cu disperare de avioane ca să fugă din țară. Cel puțin opt persoane au murit în haosul creat.

Armata SUA a oprit temporar evacuările de personal în încercarea de a degaja pistele. Capitala Kabul este în totalitate controlată de talibani și, deși atmosfera este calmă, locuitorii sunt sfătuiți să stea în case. Vă avertizam că urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Disperați să fugă din calea talibanilor, civilii afgani au încercat să se agațe de un avion militar american care decola de la Kabul. Cel puțin trei tineri care s-au legat de o roată au căzut la scurt timp după decolare.

Și talibanii au mers la aeroport să-i descurajeze pe civili. Mulți sunt refugiați la Kabul din zonele ocupate de talibani în ultimele 10 zile iar acum când și capitala a căzut în mâinile militanților nu mai văd altă soluție decât fuga în străinătate.

Exodul disperat al civililor afgani a început încă de ieri când a devenit clar că talibanii au ocupat capitala. Mii de oameni au luat cu asalt aeroportul și cinci au murit în busculadă. În timpul nopții unii civili au fost salvați în avioanele trimise de mai multe guverne pentru evacuare ambasadelor și acum privesc în urmă cu frică la ceea ce urmează pentru cei rămași acasă.

Pe străzile Kabului talibanii fac acum legea. Militanți înarmați patrulează străzile, controlează toate punctele de intrare în oraș și chiar Zona Verde, locul unde până ieri se aflau sediile ambasadelor și misiunii NATO dar care este acum un cartier părăsit.

Deocamdată nu a avut loc o schimbare politică sau administrativă. Lucru confirmat de primarul Kabulului.

Muhammad Dawood Sultanzoy, primarul capitalei Kabul: „Da, sunt încă primarul din Kabul. Ieri şi astăzi am ţinut legătura cu liderii talibani care mi-au transmis că vor să ne continuăm treaba şi să asigurăm serviciile necesare acestui oraş cu cinci milioane de locuitori”.

Talibanii au ocupat toate clădirile guvernamentale, palatul prezidențial, sediile mai multor televiziuni iar multe magazine au fost închise. Nu au fost raportate violențe asupra civililor iar conducerea talibană a decretat încheiat războiul din Afganistan și a promis că în următoarele zile va finaliza transferul pașnic de putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri