Toamna ne-ar putea aduce prețuri și mai mari la fructe și legume. Este avertismentul asociațiilor de agricultori care reclamă că le-au crescut cheltuielile de producție chiar și cu 200%, în ultima perioadă.

În aceste condiții, specialiștii se așteaptă ca în piețe și magazine să ajungă și mai multă marfă din import, transmite TVR.

Fructele s-au scumpit, în medie, cu aproape 12% de la începutul anului, conform celor mai recente statistici oficiale. Și pentru legume plătim acum mai mult față de 2020. Reprezentații organizațiilor de producători anunță însă prețuri și mai mari, la poarta fermei, din toamnă.

Agricultorii pun scumpirile pe seama cheltuielilor tot mai mari de producție cu energia electrică, gazele naturale și inputurile.

Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt: „Avem creșteri de la 30% la 200% la folie, la îngrășăminte chimice, la pesticide, materiale de construcții, la carburanți. Benzina, motorina erau anul trecut 4 lei și 20 de bani litrul, acum e șase lei”.

Specialiștii nu exclud că odată cu scumpirea produselor autohtone să crească și mai mult importurile de legume și fructe.

În primul semestru, importurile de alimente și animale vii au depășit 3,9 miliarde de euro și au fost cu 11,2% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, mai arată cele mai recente statistici oficiale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here