Caută
Close this search box.

UE este pregătită să furnizeze sprijin suplimentar pentru stoparea afluxului de migranţi dinspre Belarus

ue

Uniunea Europeană este pregătită să furnizeze fonduri suplimentare şi ofiţeri ai poliţiei de frontieră pentru a combate valul de migranţi masiv dinspre Belarus către Lituania, indică un proiect de declaraţie care va fi dezbătut la reuniunea miniştrilor de interne europeni, prevăzută pentru miercuri, transmite Reuters.

Miniştrii europeni ar urma să condamne Belarusul pentru comiterea unei agresiuni inacceptabile prin trimiterea de migranţi la frontiera cu Lituania, arată documentul de lucru menţionat, care poate suferi modificări.

În ultimele săptămâni, un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia, ţări membre UE.

Confruntată cu un val de migranţi în ceea ce consideră a fi un ‘război hibrid’ dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, Lituania a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi i-au trecut graniţa venind dinspre Belarus.

În plus, Lituania a început să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.

Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.

Majoritatea migranţilor sunt irakieni, iar Bruxellesul şi guvernul lituanian susţin că mulţi vin cu avionul de la Bagdad la Minsk. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, i-a cerut guvernului irakian o soluţie pentru a opri acest aflux, inclusiv prin suspendarea zborurilor către Minsk.

La reuniunea de miercuri, convocată de preşedinţia slovenă a Consiliului UE, vor participa şi reprezentanţi ai agenţiilor europene Frontex şi Europol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri