Caută
Close this search box.

Cîțu, dincolo de cupola lui Iohannis

Klaus Iohannis și-a finalizat opera politică sâmbătă seara, când Florin Cîțu a preluat șefia Partidului Național: o victorie amară, care s-a petrecut în condiții de criză socială și politică profundă.

Omul zilei e Florin Cîțu. Dar și proiectul lui Iohannis.

A fost o zi de sâmbătă agitată, cu tensiuni, dar și huiduieli și înjurături la propriu pe care nu le-am mai auzit la niciun congres politic. E dificil de evaluat cum un partid de oameni subțiri, așa cum era considerat PNL, a devenit în ultimele luni imaginea unei găști de gălăgioși, cu indivizi aleși pe sprânceană cu misiunea clară de a-l trimite pe Ludovic Orban acasă. Iar ordinul a fost executat, ”partidul a fost pus pe orbită”, cum ne-a spus Cîțu imediat după aflarea rezultatului votului. De acum, va începe marea împărțeală.

E trist că tot acest circ se petrece sub cupola rigidă a președintelui Klaus Iohannis. Cât despre discursul său și favorizarea fățișă a lui Cîțu spune multe despre luptele interne pentru putere și mai ales despre modul în care s-au desfășurat acestea. Încet, încet, vom înțelege și noi muritorii cu adevărat despre ce e vorba.

Sunt curioasă cum va înfrunta Florin Cîțu realitatea actului de guvernare, acolo la Palatul Victoria unde are multe restanțe: pandemia și vaccinarea, facturile la energie, inflația. Plus lupta internă din partid, greu de gestionat și pentru un politician cu experiență.

Starea de spirit a populației este una ușor de etichetat, iar ultimele sondaje confirmă că atât proaspătul președinte ales de pnl-iști, cât și protectorul său de la Cotroceni au scăzut vertiginos, aproape de ultimele locuri la popularitate. În schimb, pe primul loc se află echilibratul Alexandru Rafila, care ne arată un altfel de ”pe-se-de”.

Nu am lăsat intenționat la urmă ipocrizia cu care a fost organizat acest congres, tocmai în ziua în care Bucureștiul a depășit rata de infectare cu patru la mie. Sincer, cred că nici comuniștii nu ar fi îndrăznit să calce în picioare toate normele sanitare în vigoare. Abia aștept ziua când Florin Cîțu și Klaus Iohannis ne vor cere impetuos să respectăm măsurile impuse de autorități, să ne ținem copiii închiși în case, să limităm deplasările, să avem grijă unii de alții pentru că doar împreună învingem pandemia și așa mai departe. Știu sigur că, în acel moment, mulți dintre noi vor uita de virus și își vor scuipa televizoarele.

O decuplare totală de ceea ce se întâmpla la Romexpo au avut-o două personalități liberale: Ilie Bolojan și Dan Motreanu. Cred că aceasta ar trebui să fie calea liberală, în jurul unor astfel de oameni. Altfel, adio și n-am cuvinte: votanții PNL, atâția câți au mai rămas, nu o să le mai suporte derapajele majore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri