Multiplul campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe Ivan Patzaichin s-a stins în această dimineață. El era internat la Spitalul Elias de mai bine de o lună, unde era tratat pentru o boală incurabilă. Ivan Patzaichin ar fi împlinit în noiembrie 72 de ani.

„Un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice (4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos”, a transmis Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea.

A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani, apoi s-a transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

S-a dedicat 17 ani sportului și a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969.

A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Mondiale.

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii, între 1968 şi 1984, cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984 şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

În 2019, cvadruplul laureat cu aur la Jocurile Olimpice a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here